Aaviksoo: tasuta koolitoidust on kahjuks tehtud poliitiline küsimus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministrid lahkumas valitsuse istungilt Stenbocki majas. Jaak Aaviksoo.
Ministrid lahkumas valitsuse istungilt Stenbocki majas. Jaak Aaviksoo. Foto: Mihkel Maripuu

Haridusminister Jaak Aaviksoo tõdes, et tasuta koolitoidust on paraku tänases Eestis tehtud poliitiline küsimus.

ÜKS KÜSIMUS

Kas koolitoiduraha, mis ju sisult sotsiaaltoetus, peab ikka katma hariduskuludest või tasuks see summa leida sotsiaalrahast?


Jaak Aaviksoo
haridus- ja teadus­minister

Pean õpilaste toitlustamist pika koolipäeva vältel oluliseks – soe ja tervislik koolitoit on vajalik kõigile. See on sotsiaalse vastutustunde küsimus. Samas ei tohiks koolitoit olla (haridus)poliitika objekt, vaid lihtsalt mõistlik elukorraldus. Kahjuks on tasuta(?) koolitoidust tehtud poliitiline teema. Kõigi koolilaste toidukulude katmine ei peaks olema maksumaksja õlul – need pered, kellele see on jõukohane ja enesestmõistetav, võiksid selle eest ise tasuda.

Tõelisi abivajajaid peaks eelkõige aitama kohalik omavalitsus, kel perede toimetulekust hea ülevaade. Vajadusel toetab omavalitsusi selleks ka riik. Kehtiv seadus näebki ette riigi toe kohalikele omavalitsustele selle kohustuse kandmiseks. Ja seda hariduskuludest 14 miljoni euro mahus, mille võrra vähenevad tegelikud hariduskulud, sh õpetajate palkade maksmiseks. Kui toetada vaid tegelikult toetuse vajajaid, saaks oluliselt tõsta ka koolilõuna alla ühe euro jäävat miinimumhinda.

Hanno Pevkur
sotsiaal­minister

Nii sotsiaalministeeriumi kui kindlasti ka haridusministeeriumi jaoks on oluline, et lapsed saaksid koolis kvaliteetselt süüa. Koolilõuna riiklik toetamine põhikoolis on märgitud ka koalitsioonileppes. Sealjuures väärtustame tervislikku ja värsket, kohapeal kohalikust toorainest valmistatud toitu.

Seni pole ministeeriumite juhtkondade või valitsuse tasandil arutatud vajadust koolitoidu rahastamist muuta. Haridusministeerium on seda edukalt korraldanud ja teeb seda kindlasti ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles