Nõuanded tagasihoidliku rahakotiga aednikule

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unistuste aia rajamine võib osutuda üsna kulukaks.
Unistuste aia rajamine võib osutuda üsna kulukaks. Foto: SCANPIX

Kui teil on vähe raha ja ka aega, siis hea tahtmise ja sobiva idee korral on vaatamata sellele võimalik rajada aed, mida pole vaja naabrite ega ka sõprade-sugulaste ees häbeneda.

Meeles tuleb siiski pidada seda, et isegi kõige lihtsam aed vajab siiski mingil määral hoolt ja vaeva. Teil peab olema ka nii palju aega, et teha eelnevalt valmis üks korralik plaan, kirjutab portaal ehow.com.

Märkige esiteks ala, kuhu kavatsete taimed istutada, samuti see, kui palju on teie aias päikeselisi kohti, kus ja kui palju varjulist ala, kui palju niisket pinda jms, mis võib mõjutada taimede kasvu. (Vt ka artikleid aiaplaani koostamise kohta)  Seejärel saate valida mitmete aiakujundusideede vahel, mille teostamine nõuab suhteliselt vähe raha ja mille hooldamiseks ei pea väga suurt vaeva nägema.

Muruta aed

Muru niitmine ja kastmine on tööd, mida tuleb teha regulaarselt ja hoolikalt. Samuti vajab korralik murukate väetist ja mõningal määral taimemürke. Üheks võimaluseks on kaotada muruplats pea täielikult ning kasvatada muru asemel roheliste pindade saamiseks nt ronitaimi, mööda maad laiusesse kasvavaid taimi, dekoratiivseid põõsaid jms.

Terrass ja jalgteed

Kallist puidust terrassi või uhke platvormi asemel võib rajada aeda puhkeplatsi, mille põranda tegemiseks võib kasutada kive (nt paekiviplaate). Kes viitsib otsida ja vaeva näha, võib saada (koguda) selle materjali täiesti tasuta. Pealegi on kivipõrandat ning –teid kerge hooldada.

Aia asemel hekid

Aia tegemine on kallis töö, lisaks nõuab see teatud aja tagant ülevärvimist ning hooldust. Selle asemel võite istutada põõsad, mis kasvades moodustavad mõnusa varjupakkuva heki. Kui paljud hekitaimed nõuavad pidevat pügamist ja hooldust, siis istutage nt suhteliselt vähenõudlik paakspuu. Hea idee on ka istutada sirelihekk, mis pakub kevadel rohkelt õiteilu.

Multš

Multš aitab hoida pinnases niiskust ning samuti takistab see umbrohu levikut. Asetage multš puude ja põõsaste ümber, aga ka lillepeenardesse. Puidupuru, puukoor ja saepuru on üsna odavad materjalid, samuti plastik, mida saab mõnes kohas edukalt kasutada. Kivimaterjal on aias kasutamiseks küll kallim, kuid kui see on kord muretsetud ja paigas, vajab see väga vähe hooldust.

Looduslikud taimed

Selle asemel, et istutada aeda taimi, mis nõuavad väga suurt hoolitsust ja mille jaoks teil võib-olla sobivad tingimused puuduvad, tasub kasvatada just neid taimi, mis nagunii seal juba looduslikult kasvavad.

Igihaljad taimed on head seepärast, et nad pakuvad rohelust ja ilu ka talvisel ajal, samuti ei pea sel juhul sügisel lehtede riisumisega vaeva nägema. Istutage mitmeaastasi taimi, mis on dekoratiivsed, kuid mis vajavad vähe hooldust (nt siidpööris).

Allikas: ehow.com, Low-Maintenance Landscaping Ideas for Small Budgets; aiandusportaalid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles