Korteriühistute liit soovitab küttearvete vähendamiseks küttesüsteemid tasakaalustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja otsakorterite elanikud kannatavad sageli jaheduse käes, kuid kütte tasakaalustamine kogu majas aitab temperatuuri ühtlustada ja küttekulusid kokkuhoida.
Kortermaja otsakorterite elanikud kannatavad sageli jaheduse käes, kuid kütte tasakaalustamine kogu majas aitab temperatuuri ühtlustada ja küttekulusid kokkuhoida. Foto: Sille Annuk

Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) Võru büroo juhataja Margus Toome sõnul peavad spetsialistid kõige efektiivsemaks energia säästmise viisiks kortermaja küttesüsteemide tasakaalustamist, mille tulemusel on nii maja otsa- kui ka keskmistes korterites ühtlane temperatuur.


«Süsteemi tasakaalustamise järel väheneb elanike küttearve 30-45 protsenti,» ütles Toom ajalehele Võrumaa Teataja.



Tasakaalustamine võimaldab vältida olukorda, mil otsakorterite elanikud külmetavad ja nõuavad sooja juurde, kuid nende soovidele vastu tulles tõuseb keskmiste korterite temperatuur 26-27 kraadini, mis on juba liiast.



Küttesüsteemi tasakaalustamisel paigaldatakse majja regulaatorid, näiteks viiekorruselise kolme trepikojaga majal võib süsteemi tasakaalustamiseks minna ligi 40 regulaatorit – igale küttepüstikule üks.



Selline töö läheb kokku maksma ligikaudu 40 000 krooni. Toom teadis rääkida, et enne paigaldamist tuleb tellida ka projekt, mille maksumus on ligi 15 000 krooni. (PM)


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles