Leht: ELis keelati alla 8-aastastel lastel õhupallide puhumine

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupall.
Õhupall. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu mänguasjade ohutuse uue direktiivi järgi ei tohi alla kaheksa-aastased lapsed enam ise ilma vanema järelevalveta õhupalle täis puhuda, vältimaks olukorda, kus laps palli alla neelab ja seetõttu lämbub, kirjutas Briti ajaleht The Telegraph.

Peovilesid, mille värvilisest paberist torud puhudes ennast lahti rullivad, peetakse liiga ohtlikeks alla 14-aastastele lastele. Uus õigusakt on nii tehtud, kuna osake vilest võib allaneelamisel tekitada lämbumisohu.

Direktiiv kohustab müüjatel ja tarnijatel panema seni ohutuks peetud mänguasjadele peale hoiatusmärgistuse. «Õhupallide puhul peab esitama hoiatuse, et alla kaheksa-aastaseid lapsi tuleb jälgida ning et katkised pallid tuleb ära visata,» on kirjas ametlikus juhises.

Briti Kenti ülikooli sotsioloogiaprofessor Frank Furedi hoiatas, et mänguasjade ohutusnõuded piiravad laste vabadust uurida, õppida ja mängida loovalt. «Mänguasjad ja erinevad tegevused, nagu ka õhupallide täispuhumine, on üks osa lapse õppimisprotsessist, mille käigus nad saavad iseseisvaks,» selgitas professor.

«Sellised keelud vähendavad nii lapse mängimise kui ka õppimise kogemust, muutes mängu reeglitega ohutsooniks, mis lämmatab lapse jaoks elulisuse ja põnevuse,» lisas ta.

Lisaks õhupallide ja vilede piirangule on ELi direktiivis välja toodud, kuivõrd valju heli võivad teha erinevad mänguasjad, nagu kõristid või muusikainstrumendid. Kõik pehmed loomad, mis on mõeldud alla kolme-aastastele lastele, peavad nüüdsest olema täielikult pestavad, kuna Euroopa Liidu ametnikud kardavad, et muidu levitavad kaisukarud liiga palju viirusi ja baktereid.

Euroopa Parlamendi tarbijakaitse komitee liige Paul Nuttalli sõnul ei mõista Euroopa Liidu ametnikkond, et lastel on vaja mängimisest rõõmu tunda. Briti mänguasjatootjad on mures, et uued reeglid võivad vajalike ohutustestide läbiviimise pärast jõulukinkide hindu kergitada.

Euroopa Komisjon on rõhutanud, et uued ohutusreeglid on vajalikud vältimaks õudusttekitavaid olukordi. «Need ohutusnõuded on kokku lepitud kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide vahel vältimaks kõikide vanemate kõige hullemat õudusunenägu,» selgitas komisjoni kõneisik.

Uued reeglid võivad küll tekitada pahameelt ja neid ei pruugita mõista, ent ohutuse eksperdid teavad komisjoni kõneisiku hinnangul seda siiski kõige paremini. «Te võite küll öelda, et lapsed on põlvkondade kaupa õhupalle täis puhunud, ent mitte enam ja neil on tänu sellele tunduvalt turvalisem,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles