Üks küsimus: kas proovitöö eest saab nõuda ka tasu

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne küsija uuris, kas ta võib pikalt kestnud prooviperioodi eest küsida ka töötasu.

Küsimus

Tööandja kutsus proovipäevale (tegemist öötööga) ning see prooviaeg on kestnud juba kaks nädalat. Tööpäevi tuleb kokku seitse. Nüüd lõpuks selgus, et sõlmitakse tööleping. Kas mul on õigus nõuda nende töötatud päevade eest tasu?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal

Tegemist on töölepingulise suhtega, kui töötaja asub tegema tööd, mille tegemist võib eeldada üksnes tasu eest. Eeldatakse, et töötasus on kokku lepitud (töölepingu seaduse § 29 lõige 1). Nn prooviaja asemel sätestab seadus töötajale tööajal katseaja. Tehtud töö eest tuleb seega maksta töötasu.

Juhin veel tähelepanu, et kui tööaeg langeb ööajale (kell 22.00 kuni 6.00), maksab tööandja töö eest 1,25-kordset töötasu, kui ei ole lepitud kokku, et töötasu sisaldab tasu ööajal töötamise eest. Kui töötasu makstakse Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud alammääras (278,02 eurot kuus või 1,73 eurot tunnis), siis töötasu nimetatud hüvitist sisaldada ei saa, st peab lisanduma töötasule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles