Kuidas saada lahti herilastest? (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herilased herilasepüünises.
Herilased herilasepüünises. Foto: Elmo Riig / Sakala

Taas on käes see aeg aastas, kui herilasi on kõik kohad täis. Kui osadele on nad lihtsalt tüütud tegelased, siis võib mõnele herilase nõelamine eluohtlikuks muutuda.

NaturalLivingIdeas.com järjestas nipid ja viisid, kuidas herilasi tõrjuda:

Ennetamine

Ennetamine on alati esimene asi, mida saaksid teha, et hoida herilasi oma koju ja aeda tulemast. Selleks, et herilased sinu koju endale pesa punuma ei tahaks hakata, ära jäta toitu laiali ning kata prügikast. Lisaks tavapärasele toidule meelitavad herilasi ka lemmikloomatoit ja lindudele pandud söök. Ühtlasi tulevad herilased igasuguse magusa lõhna peale kohale, seal hulgas ka kehaõlide ja –kreemide lõhna peale.

Kontrolli oma kodu ja jälgi, et seinte vahele ei tekiks pragusid, kuhu herilased pesa saaksid teha. Samuti võivad aidata ka dekoratiivsed herilaspesad. Mõni herilaseliik on eriti tundlik territooriumi suhtes ning nähes maja juures juba üht herilaspesa, ei soovi nad ise samale alale enam pesa teha.

Kasvata herilasi tõrjuvaid taimi

Magus lillelõhn tõmbab herilasi ligi, samas kui mõned rohelised taimed neid aga eemale tõrjuvad. Sestap tasub oma amplid üle vaadata ja mõelda, et kas sinna ei sobiks mitte mõne lille asemel hoopis rohemünt, eukalüpt, tüümian või puju.

Kasuta piparmündiõli

Herilastele ei meeldi mitte ainult rohemünt vaid üldse kõik mündiliigid, mistõttu on piparmündiõli üsna efektiivne herilaste tõrjumiseks. Tilguta piparmündiõli vatitupsule ja aseta nad strateegiliselt kodu ümber neisse kohtadesse, kuhu herilased pesa armastavad teha (nt katused, aknaalused jne).

Herilasi tõrjuv õlide segu

Sidrunheina, nelgi ja kurereha õlide segu aitab herilasi eemal hoida. Võid lisada õlisegu veepritsile ning pihustada vedelikku kohtadesse, kuhu herilased võivad pesa teha.

Suhkruveega herilaste püünised

Võta lõika tavaline joogipudel pooleks ning täida pudeli alumine ots suhkruveega. Ülemine osa keera ümber ning aseta alumisele lehtriks peale. Suhkruvesi meelitab herilased pudelisse, kuid väikese ava tõttu on neil üsna võimatu välja saada.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles