Kuidas hooldada jõuluaja lemmiklilli

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulutäht.
Jõulutäht. Foto: Sille Annuk
Jõuluaja ostetuimad lilled on jõulukaktus ja jõulutäht, viimaseid müüakse päevas lausa sadade kaupa. Mida nende valimisel silmas pidada ja kuidas neid õigesti hooldada?

Jõulutähte valides oleks tark uurida selle õisi – kui pungad pole veel avanenud, on taime eluiga ilmselt pisut pikem, kirjutas Pärnu Postimees.

Ekslikult peavad inimesed mõni kord jõulutähe õiteks punaseid lehti. Tegelikult asuvad õiepungad nende keskel varte tipus.

Bauhofi müügijuht Evelin Nigula soovitas laste ja lemmikloomadega peredel arvestada ka sellega, et jõulutäht on mürgine. Tundliku nahaga inimestel võib näiteks taime piim nahaärritust põhjustada.

Jõulutäht püsib ilus niiske õhuga valgusküllases ja stabiilse temperatuuriga ruumis. Keskküttega korteris võiks lille läheduses hoida veekausikest või pisikest purskkaevu, lehti veega piserdada ei tohi.

Jõulukaktus oli juba vanaemade talutubade lemmiklill. Nende hooldus sarnaneb teisegi kaktuste omaga: ei tohi üle kasta ja enne õitsemist peaks kastmisega veelgi tagasi tõmbama.

Selle lille puhul tasub tähele panna, et taim ei salli liigutamist, eriti õitsemise ajal. Kui remonti tehakse ja taim mujale tõstetakse, oleks mõistlik potile märkida, milline külg oli aknapoolne.

Kolmas jõuluaja lemmiklill on suursuguste lopsakate õitega ratsuritäht. Selle puhul tuleb hoiduda ülekastmisest.

«Kui liiga palju kasta, hakkab ta õite asemel hoopis lehti kasvatama,» hoiatas Nigula. «Kindlasti ei tohi vesi minna sibula ja lehtede pihta, kastma peab ettevaatlikult mullapinda.»

Kõikide lillede puhul tasub arvestada, et kuni õied küljes, ei tasu taime transpordipotist suuremasse ümber istutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles