Üleilmne toidupäev juhib tähelepanu kõrgetele toiduhindadele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleilmne toidupäev juhib tähelepanu kõrgete toiduhindadega seotud problemaatikale. Pildil kassa toidupoes.
Üleilmne toidupäev juhib tähelepanu kõrgete toiduhindadega seotud problemaatikale. Pildil kassa toidupoes. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

16. oktoobril tähistatakse üle maailma toidupäeva, mille sihiks on tänavu juhtida tähelepanu toiduhindade tõusule ja selle põhjustele.

«Selle aastase toidupäeva kandvaks ideeks on kriisist stabiilsuse poole. Soovitakse juhtida tähelepanu põhjustele, mis on muutnud hinnad hüplikuks ja tõstnud seninägematutesse kõrgustesse,» selgitas Eesti esindaja ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) juures Ruve Šank. 

FAO toiduhinna indeks on viimase kolmekümne aasta kõrgeim. Viimase viie aasta jooksul on toiduhindade tõusuga seotud üleastumisi olnud kümnetes riikides üle maailma. Suurem osa kohalikest konfliktidest on jätkuvalt seotud toidutootmise jaoks vajalike ressursside (vesi ja põllumajandusmaa) nappusega.

Ülemaailmse toidupäeva raames toimub Roomas FAO juures toiduga kindlustatuse komitee, mille päevakavas on muuhulgas toiduhindadega seotud uuringute esitlused. Uuringud käsitlevad nii toiduhindade kiiret muutumist kui ka põllumajandusmaade valdusega seotut. Üha napimaks muutuvate ressursside tingimustes on tõusnud küsimus põllumajandusmaast väga oluliseks. Mõned riigid ostavad arengumaades maad kokku tuhandete hektarite kaupa, samas on suur hulk inimesi ilma maata, turumajandus soodustab aga üha suurenevat omanduse kontsentratsiooni. Toidu kindlustatuse komiteeks on ettevalmistatud soovitused heaks maavalduseks.

Eestit esindab  toiduga kindlustatuse komitees ja sellega seotud üritustel põllumajandusministeeriumi välissuhete ja eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Siim Tiidemann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles