Üks küsimus: millist väetist peaks kasutama sügisel

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiaväetised ja mürgid poes.
Aiaväetised ja mürgid poes. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Enne talve tulekut soovitatakse osa mitmeaastaseid aiataimi ka väetada. Milline peaks aga olema väetis, mida sügisel kasutada? Küsimusele vastab Baltic Agro koduaia tootejuht Enn Silberg.
 

Sügisväetis aiale ja murule koostisega PK 11-22 ei sisalda lämmastikku (N), sisaldab aga fosforit (11% P205) ja kaaliumi (22% K2O) ning mikroelemente. See väetis sobib kõikidele okaspuudele (elupuud, kuused, nulud, männid, kadakad), kiviktaimla taimedele, hekkidele, roosidele, mitmeaastastele aialilledele, rododendronitele jt happelist keskkonda vajavatele taimedele (asalead, hortensiad, kameeliad, magnooliad, mustikad, kanarbikud).

Sügisväetises sisalduvad fosfor ja kaalium on olulised taimede heaks talvitumiseks, võrsete puitumiseks ning ka seemnete idanemisel, õite ja viljade moodustamisel.

Põhjamaades ei soovitata kasutada lämmastikuga sügisväetist, sest see muudab taimed külmaõrnaks. Liigne lämmastikuga väetamine võib olla üheks taimede hukkumise põhjuseks talvel.

Sügisel istutatakse ka palju sibullilli. Nende heaks juurdumiseks segatakse ühtlaselt sibullillede istutusmulda sibullillede istutusväetist. See täisväetis sisaldab tasakaalustatud suhtes kõiki juurdumiseks ja kasvuks vajalikke toitaineid.

Sibullillede istutuskorvi kasutamisel segatakse väetis istutuskorvi alusesse pinnasesse, mis kindlustab tugeva juurekava arengu, jõulise kasvu ja hilisema rikkaliku õitsemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles