Vaata nõuandeid, kuidas kasvatada eri liiki orhideesid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuking.
Kuuking. Foto: Sille Annuk

Aianduskeskus Hansaplant tõi välja nõuanded, kuidas kasvatada eri liiki orhideesid nagu katleia, vanda, tsümbiidium, dendroobium, kuuking, veenuseking, kambria ja teisi aianduslikke hübriide.


Katleia (cattleya)

Kuulus ja hinnatud orhideede perekond, kus võib leida kõlavate ladinakeelsete nimedega orhideesid nagu Laelia, Laeliocattleya, Brassovala, Brassocattleya, Brassolaeliocattleya, Rhyncholaeliocattleya ja Potinara. Mõnikord kasutatakse taime nimede ees lühendeid BC-Brassocattleya, BLC-Brassolaeliocattleya ja LC-Laeliocattleya.

Katleiadele meeldib tavaline toatemperatuur, suveks õue katleiasid ei viida. Eriti hea oleks, kui öine temperatuur oleks päevasest mõni kraad jahedam. Värskelt ostetud katleia on soovitav pärast õitsemist ümber istutada. Sageli leiate poti keskelt samblapalli, mis istutamise juures tuleks kindlasti eemaldada, samuti eemaldage kõik kuivanud juured. Katleiad vajavad väga õhurikast substraati. Substraadina kasutage DCM orhideemulda või jämedat männikoorepuru. Poti põhja pange drenaažiks grillsöe tükke. Uueks õitsemiseks vajab katleia uue bulbi (paksenenud varreosa) kasvatamist.

Katleiasid kastetakse siis, kui substraat on eelmisest kastmisest tahenenud. Praktikas võib see tähendada kevadest sügiseni kastmist umbes 7-10 päeva tagant, talvisel perioodil 2-3 korda kuus. Kastmisel lastakse veel substraadist läbi joosta, vesi ei tohi alustassile jääda. Sügisel ja talvel tasub katleia tõsta võimalikult valgesse kohta või paigaldada valgus taimelampide näol. Väetatakse 1-2 korda kuus.

Kambria ja teised aianduslikud hübriidid

Siia alla on koondatud kõik muud kodustes tingimustes kasvatatavad orhideed. Esmapilgul võivad taimede ladinakeelsed nimed pisut ehmatada, kuid oluline on teada, et aretustöö üheks eemärgiks, lisaks vapustavale õieilule on kasvatamise lihtsus kodus.

Kõik siia gruppi kuuluvad orhideed vajavad uuesti õitsemiseks uue bulbi kasvatamist. Äraõitsenud õievarre võib ära lõigata, sest siit uut õit enam ei tule. Äraõitsenud bulbid jäävad aga vana taime juurde, neid ära ei võeta. Peale koju toomist ja õitsemist tuleks taimed uude substraati istutada. Kui leiate istutamisel poti keskelt samblapusa, siis eemaldage see tingimata. Sobib DCM orhideemuld, poti põhja on soovitav panna grillsöe tükke.

Kasta mõõdukalt, keskmiselt 2-4 korda kuus ja enne uut kastmist peab substraat olema tahenenud. Kastmise sagedus sõltub toatemperatuurist ja substraadi niiskuse hoidmisest. Kambriatele sobib kasvatamiseks toatemperatuur, kuid soovitavalt võiks öine ja päevane temperatuur erineda. Uue bulbi ja uute juurte kasvufaasis on soovitav nädalas korra uusi juuri kergelt piserdada, mille üle on noored juured väga tänulikud.

Väetatakse kevadest sügiseni kaks korda kuus, talvel harvem. Sügisel ja talvel vaadake taimedele toas võimalikult valge kasvukoht või paigaldage lisavalgus taimelampide näol. Varakevadel ja suvel aga ärge jätke kambriaid otsese päikese kätte.

Dendroobium (dendrobium)

Populaarne ja väga levinud orhideede perekond. Looduses on dendroobium üks enamlevinud orhideeperekondi. Kodus kasvatatakse enamasti dendroobiumi suureõielisi hübriide. Uueks õitsemiseks vajavad dendroobiumid uue võrse kasvatamist, mille külgedele (väärisdendroobium («Dendrobium Nobile») või tippu moodustuvad uued õiepungad.

Dendroobiumite kasvatamise nipp seisneb selles, et kui uus võrse on saavutanud oma lõpliku suuruse, tuleks mõneks ajaks taime kastmist piirata. Kui muidu kastetakse dendroobiume mõõdukalt ehk siis, kui substraat on eelmisest kastmisest tahenenud, siis peale uue võrse valmimist tuleks taime kasta mõne kuu jooksul väga tagasihoidlikult.

Substraadina sobib dendroobiumitele DCM orhideemuld või jämedam männikoorepuru. Väetatakse uue võrse kasvuperioodil kevadest sügiseni iga kahe nädala tagant. Uus pott valitakse eelmisest õige pisut suurem – dendroobiumitele meeldib kasvada väikses ja kitsas potis. Vanu äraõitsenud varsi peale õitsemist ei eemaldata. Suvel võib dendroobiumid viia õue suvitama – see meeldib neile väga

Veenuseking (paphiopedilum)

Veenusekingad on meie kõige kaunima loodusliku orhidee kuldkinga troopilised sugulased. Veenusekingad on suurepärased toaorhideed, sest võtavad aknalaual vähe ruumi ja rõõmustavad kasvatajat erekordselt ilusate õitega.

Uueks õitsemiseks vajavad veenuskingad uue leheroseti kasvatamist. Värskelt poest ostetud veenuskinga võib pärast õitsemist või hiljemalt järgmisel aastal uude potti istutada. Üldiselt meeldib veenusekingadele sagedane substraadi vahetus. Kasvatajad vahetavad veenusekinga substraati 1-2 aasta järel. Substraadiks sobib DCM orhideemuld, poti põhja võib drenaažiks panna grillsöe tükke.

Kastetakse mõõdukalt, kuid enne uut kastmist ei lasta substraadil nii kuivaks kuivada kui näiteks katleiade ja dendroobiumite puhul. Orienteeruvalt on kastmisvajadus kasvuperioodil kevadest sügiseni umbes neli korda kuus, talveperioodil kolm korda kuus. Väetatakse üle ühe kastmiskorra.

Tsümbiidium (cymbidium)

Väga kaua kultuurtaimena kasvatatud perekond. Eriti populaarne lõikeõiena, kuid kodudes kasvatatakse sageli ka potitaimena. Vajavad toas kasvatamisel võimalikult jahedat kasvukohta. Suvel tuleks tsümbiidium tingimata õue suvitama viia, see on eeldus uute õiepungade arenguks talvisel perioodil. Substraadiks sobib kuukingadele orhideesubstraat. Uus pott ei tohiks vanast väga palju suurem olla, sest väikses potis läheb taim kergemini õitsema.

Tsümbiidiumid tahavad teistest orhideedest enam väetamist. Võib kasutada ka õitsvatele lilledele mõeldud pikatoimelist väetist või väetada igal kastmiskorral orhideeväetisega.

Kuuking (phalaenopsis)

Kuuking on kahtlemata kõige kergemini kasvatatav orhidee. Sobib tavaline toatemperatuur. Kastetakse mõõdukalt ja enne uut kastmist peab substraat olema tahenenud. Kastmisel ei tohi jätta poti alla vett seisma.

Istuta uude substraati siis, kui vana substraat on peenikeseks muutunud. Sobib jämedafraktsiooniline substraat. Suvel väldi otsest päiksekiirgust, talvel vali taimele võimalikult valge kasvukoht. Väldi tuuletõmbust. Väetatakse igal teisel või kolmandal kastmiskorral.

Enamjaolt müüakse kuukingi poodides seguna või ilma sordinimedeta.

Vanda

Siia alla võib liigitada ka perekonna Ascocenda. Epifüütsed orhideed, mis kasvavad ilma substraadita teiste puude võrades. Paljaste juurte tõttu mõjuvad eriti eksootilisena. Õied püsivad erakordselt kaua. Õitseb korduvalt aasta jooksul. Taimed riputatakse üles või hoitakse kõrges klaasvaasis.

Kastetakse 2-3 päeva tagant. Kastmiseks võib taime juured uputada mõneks minutiks vette või viia taim duši alla. Kastmisel ei tohi vesi taime lehtede vahele jääda. Korra nädalas võib kastmisvette panna orhideeväetist. Suvel võib vandad viia õue varjulisse kohta puuoksale suvitama. Ka siis tuleks taime juured paari päeva tagant kastekannuga üle kasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles