Seeder: masu on vähendanud inimeste huvi Eesti toidu vastu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Peeter Langovits

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) Eesti toidu konverentsil, et Eesti riik on pidanud meie toidu propageerimist üheks oma prioriteediks, kuid inimeste huvi selle vastu on kahanenud.


Seederi sõnul toimib meil Eesti toidu programm. Samas näitas konjunktuuriinstituudi uuring, et inimeste huvi Eesti toidu märkide vastu on kahanenud. Määravaks on saanud rahakott ja elatustasemest sõltub ka inimeste suhtumine Eesti toidusse.

Eestimaise toidu eelistamine on ministri sõnul viimasel ajal vähenenud. Maaelu Arengukava 2014-2020 käsitleb ka Eesti toidu meetmeid. Minister kutsus üles selles töös aktiivselt kaasa lööma.

Ministri sõnul peaks küsima, mis on Eesti toit. Kas kohalikust toormest või siin valmistatud või traditsiooniline rahvustoit? Ta lisas, et hea oleks, kui kõik need omadused koos oleks. Samas muutub toit järjest anonüümsemaks, sest toimub globaliseerumine.

Seeder tõi näite, et kui Mokvas uuris Valio juustu, siis selgus, et see oli toodetud Soomes ja pakendatud Eestis. Tema sõnul on tootjal sageli ka keeruline kaubanduse vastu saada, mis oma märke kasutab.

Ministri sõnul on praegu kõne all Eesti toidu manifesti koostamine kõigi asjaosaliste ühistööna ja Eesti toidu programmi jätkuna. Põhjamaades on selline, mis koondab 5 riiki, juba eeskujuna olemas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles