Veskimägi: odava energia aeg on möödas

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Artur Sadovski.

Euroopa Komisjonist lekkinud analüüs näitab, et taastuvenergia arendamine kasvatab kiiresti elektrihinda. Eleringi juhi Taavi Veskimäe sõnul on odava elektri aeg jäädavalt möödas.

Veskimärgi märkis, et Euroopa peab leidma tasakaalu varustuskindluse, keskkonnakaitse ja majanduse konkurentsivõime vahel.

«Mis kasu oleks mitmekordselt ületatud «rohelisuse» saavutamisest kui elektrihind on nii kallis, et tööstus kolib Euroopast ära,» kommenteeris Veskimägi.

Veskimägi lisas, et elektriarve sõltub primaarenergiakandjate hinnast, elektri tootmiskulust elektrijaamades, sh CO2 hind, ülekandekuludest põhivõrgus ja jaotusvõrgus ning riigi maksudest-aktsiisidest.

«Arvestades energiakandjate hinna aluseks oleva toornafta hinna fundamentaaltegureid ja arenevate majanduste jätkuvat «energianälga», siis globaalne surve energiahindadele on jätkuv. Odava energia aeg on möödas,» ütles Veskimägi.

Veskimägi märkis, et hinda tõstavad ka Euroopa Liidu poliitikast lähtuvad eesmärgid kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamiseks, taastuvenergia osakaalu oluliseks suurendamiseks, mis tähendavad täiendavaid investeeringuid tootmisesse ja infrastruktuuri siis kindlasti energiatõhusus on kõige odavam energiapoliitika.

«Ei ole odavamat energiat kui säästetud energia,» ütles Veskimägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles