GRAAFIK: homme on selle nädala odavaim elekter

Majandus24/BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: Toomas Huik

Elektri laupäevane börsihind elektribörsil Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas langes reedega võrreldes 17,4 protsenti 51,67 eurole. Tegemist on selle nädala odavaima elektrihinnaga.

Hinnad Nord Pooli Eesti hinnapiirkonnas (EE), Soome hinnapiirkonnas (FI), Läti hinnapiirkonnas (LV), Leedu piirkonnas (LT) ja kogu Nord Pooli süsteemi hind (SYS) eurodes megavatt-tunni kohta.

 

Kui aga vaadata, kuidas on elektrihind börsil sel aastal muutunud, siis isegi, kui homme on selle nädala soodsaim elekter, näitab see ilmekalt, kuidas elektrihind vaid ülespoole rühib.

Näiteks veebruaris oli elektribörsi Nord Pool Spot Eesti piirkonna keskmine hind oli 43,46 eurot megavatt-tund (4,35 senti kilovatt-tund), olles 6,25 eurot ehk 16,8 protsenti kõrgem kui jaanuaris.

Eesti hinnapiirkonna keskmine elektrihind kerkis märtsis ligi kolme euro võrra, jõudes 45,32 euroni megavatt-tunni eest, kuid olles siiski 28 sendi võrra Soome piirkonna hinnast soodsam.

Maikuus langes Eestis elektri börsihind aprilliga võrreldes kolm protsenti ehk 38,66 euroni megavatt-tunni eest, olles siis juba kolm eurosenti Soome keskmisest elektrihinnast kallim. 

Elektri börsihind hakkas üles kerima taas juunis, kui see tõusis 24 protsenti ehk 47,79 euroni megavatt-tunni kohta. Ühel tunnil ulatus see isegi 81,5 euroni megavatt-tunni kohta.

Juunis tõusid elektri börsihinnad kõikides Põhjamaade börsi Nord Pool hinnapiirkondades, kõrgeim oli hind Lätis ja Leedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles