Sulev Valner: tehke ära!

Sulev Valner
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner
Sulev Valner Foto: SCANPIX

Riigikogus on arutusel alkoholireklaami keelamine tele- ja välireklaamina. Tundub mõistlik ettepanek, aga on tulnud valelt poolelt. Pole raske ennustada, et ühel vaiksel päeval hääletatakse see opositsiooni ehk Keskerakonna esitatud eelnõu maha. Või siis jääb see lõpmata kauaks seisma ja tolmu koguma kusagile komisjoni riiulile. Lõpptulemusena teeb üsna sama välja.


Me kõik saame aru, et alkoholi tarbimist oleks vaja Eestis piirata, mitte õhutada. See on ju üks neid väheseid näitajaid, milles oleme kindlalt Euroopa viie esimese seas, kui mitte päris tipus. Mis ikka paremini mõjuks kui tarbima õhutamise ehk reklaamimise piiramine. Tubaka puhul on seda ju tehtud. Poliitilise välireklaamiga samuti.

Seega argument, et tegu oleks riigi ennekuulmatu sekkumisega vabasse turumajandusse, ei ole kuigi tõsine. Vaadates, kui valutult läks tegelikult Eestis suitsetamise keelamine avalikes kohtades, mille kohta võis tõepoolest arvata, et sellest tuleb tuhandete suitsetajate jaoks tohutu probleem, siis sellega võrreldes ei ähvarda alkoholireklaami keelamine telesaadete vahel eriti millegagi.

Jah, paaril edukal tööstusharul jääb saamata teatav kasum. Elavad üle. Mõned neist reklaamijatest või reklaamikanalitest võivad osutuda parteide suurtoetajateks, aga nii labast skeemi «Riigimeeste» seriaali vaimus ei tahaks ju keegi meist uskuda, et mingi vajaliku seaduse tegemisel või takistamisel Toompeal praegu asjad nii käiksid.

Pigem on ikka peamine probleem, et ettepanek on esitatud valelt poolelt ja pole kirjas koalitsioonilepingus. Järelikult – ei kõlba.

Mind kodanikuna häirib selline teadmine, et kui mingi asi pole valimiste eel olnud paari tulevase võimupartei peamiste lubaduste seas, siis järgmise nelja aasta jooksul seda ka kindlasti ei tule.

Tõesti ei taha jääda ootama, kuidas kunagi mitme aasta pärast ärkab IRL kui veendunud alkoholireklaami keelustaja (mis imagoloogiliselt sobiks nende praegusesse kuvandisse ju päris hästi) või avab Reformierakond lõpuks ometi silmad haldusreformi läbiviimise pooldajana. Et nad seda kunagi teevad, varem või hiljem, on peaaegu kindel, aga kahju on meie kõigi ühisest ajast, mis vahepeal kaotsi läheb.
Aeg on teatavasti taastumatu loodusvara. Tervis suuresti ka (ikka alkoholile ja selle ohjeldamatule reklaamile mõeldes).

Ehk tuleks kodanikuühiskonnal võtta praegu, kus ilusad suveilmad nagunii läbi ja aega jälle tubastele tegevustele keskenduda, ning asuda riigimehi rohkem pitsitama. Mitte niisama lärmates, vaid sellistes konkreetsetes asjades. Ei ole nii, et valisime neljaks aastaks ära ja las toimetavad rahus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles