Puuviljade ja maitsetaimede kuivatamisest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatatud õunad.
Kuivatatud õunad. Foto: Peeter Langovits

Suhkru kasutuselevõtu järel on puuviljade kuivatamine küll asendunud mooside ja hoidiste valmistamisega, kuid siiski on mitu head põhjust, miks valida köögiviljade, puuviljade ja maitsetaimede säilitamiseks kuivatamine.

Taani aiandusportaali havenyt.dk järgi saab kuivatamise abil viljades alles hoida kõige rohkem vitamiine ja mineraalaineid. Üheks boonuseks on siinjuures ka see, et saate kasutada talvel puuvilju ja marju, ilma et peaks samaaegselt tarbima suurtes kogustes suhkrut. Viimane on eriti oluline neile, kes oma tervise tõttu ei saa tarbida näiteks suhkrut ja valget jahu.   

Kuivatatud vilju saab kasutada toidu valmistamisel, salatites, müslis või kuivatatud suupistetena. Oluline on, et marjad, puuviljad või muu, mida  kuivatatakse, oleks täiesti küpsed ja vigastamata. Silmas tasub pidada ka seda, et kuivatamise aeg ei oleks liiga pikk.

Meie kliimas ei saa neid kuivatada kuidagi vaid päikese käes. Seega on oluline, et juba täielikult kuivanud toode ei puutuks pärast kuivatamist uuesti kokku niiskusega. Seepärast on sobilik pakendada paberkottidesse ning seejärel kuiva kappi vaid täiesti kuivad maitsetaimed. Puuviljad, marjad, köögiviljad ja seened tuleb kohe pärast nende täielikku kuivamist ja maha jahtumist panna täiesti õhukindlatesse klaaspurkidesse või -karpidesse.

Parim säilitamiseks on pimedam ja jahedam koht. Aeg, mil kuivatatud viljade maitse ja lõhnaomadused säilivad, on isegi 12 kuud ca 15 kraadi juures ja 6 kuud ca 25 kraadi juures. Kui teil on puudega köetav ahi, võib kuivatada õuna- ja pirnitükke pliidi kohal nööri otsas või plaadile laiali laotatuna.

Kaasaegsetes elektriahjudes ei saa alati sättida kuumust võimalikult madalale ehk umbes 30 ° C juurde, mida võib aga pidada maksimaalseks temperatuuriks, et säilitada samal ajal tee ja maitsetaimede maitset ja aroomi. Seente kuivatamiseks on paras 50 ° C, samal ajal kui puu- ja köögiviljad vajavad täielikuks kuivatamiseks isegi 70 ° C.

Säilitamine:

Niipea kui viljad on täielikult jahtunud, panna need õhukindlasse klaasist purki või karpi ja paigutada pimedasse ja jahedasse. Esimestel nädalatel võib kuivatatud marjadest, puuviljadest veel niiskust eralduda. Seepärast tasub esimesel nädalal raputada klaaspurke iga päev. Sellega raputate viljad üksteise küljest lahti ja väldite klompide tekkimist. Kui klaasi sees tekib kondenseerumist, siis tähendab, et viljad ei ole  piisavalt kuivad ning seega peab purgi avama ja veel kord kuivatama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles