Tartu saab esimese kalarestorani

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urpo Reinthal.
Urpo Reinthal. Foto: Sille Annuk

Tartu uute söögikohtade nimistu saab peagi täiendust, sest juba novembri alguses avatakse Barclay hotelli all Emajõelinna esimene kalarestoran, kus saab sobiva kõhutäie valida otse akvaariumist.

«Menüü tuleb muljet avaldav, sest me ei hakka ainult ahvenat ja lõhet pakkuma,» kuulutas uue söögikoha omanik Mike Lõhmus, kelle arvates peaks kalahuvilisi olema linnas piisavalt palju.

Endise eesti restorani ruumides alustav söögikoht hakkab Lõhmuse sõnul pakkuma ainult kalasööke. «Välja arvatud magustoidud,» täpsustas Lõhmus ning lisas, et kui kaks sõpra ei saa kokkuleppele ja üks tahab liha, mingu parem mujale sööma.

Uue koha peakokk Urpo Reinthal ütles, et menüü ei tule väga pikk, kuid see-eest muudetakse seda tihti. «Tuleb neli suppi ja neli pearooga ning et inimestel oleks huvi jälle proovima tulla, hakatakse sööke iga kuu vahetama,» lausus Reinthal. Menüüsse tulevad ka päevapakkumised ning laktoosita toidud.

Kala otse veest

Söögikoha tõmbenumbriks tuuakse rahva keskele suur akvaarium, kust iga klient saab valida endale meelepärase eluskala. Millised kalad akvaariumis ujuma hakkavad, pole veel kindel.

«Röövkala ja tavalist kala ei saa ju kokku panna, sest muidu on hommikul pooled ära söödud,» lausus Reinthal ning pakkus, et akvaariumist saab valida ikka suuremaid kalu. Näiteks forelli ja tuura.

Sellise kalaprae saaks kätte 40 minutiga ning see oleks mõeldud mitmele inimesele. Teiste toitude valmistamisel kasutatakse nii kohalikke kui eksootilisemaid kalu. «Räim, ahven, siig, luts, latikas, haug, säga, tursk, tuur, lõhe,» loetles Reinthal võimalusi. «Aga saab ka haid, võikala, tuunikala või sinimerekarpe. Ja kõiki värskelt, mitte külmutatult.»

Seni Barclay hotelli restoranina tegutsenud söögisaal on Lõhmuse sõnul saanud uue ilme. Välja on vahetatud mööbel ning põrandal on mustvalge malelauaruudustik. Söögikoha omanik ütles, et nimevõistlus veel käib, kuid on juba mõtteid.

Räime salong

«Siiani on kõige naljakam nimi olnud Räime salong, aga minu meelest on see üsna hea, sest koht tulebki salongilik. Näiteks seintele saavad kunstnikud pakkuda oma maale, mida külastajad võivad ära osta,» rääkis Lõhmus.

Söökide hinnad jäävad keskmisele tasemele. «Mis sa siin Tartus ikka küsida saad. Praed viis-kuus eurot, päevapraed kolme euro kanti. Eksklusiivsemad söögid tulevad muidugi kallimad,» selgitas Lõhmus.

Suvel plaanib kalasalong hakata korraldama Barclay pargis õhtuti toiduetendusi. «See tähendab seda, et inimestele müüakse umbes 20 piletit ja nad lastakse teatud alasse sisse. Siis tulevad kokad ja teevad nende inimeste silme all elaval tulel söögid valmis. Rahvale pakutakse umbes kaheksat käiku,» kirjeldas Lõhmus tulevikuplaane.

Üle kaheksa aasta Pangodis kalarestorani pidanud Roland Kirss ütles, et pole äriga suurt kasumit teeninud, kuid uuel Tartu söögikohal ei tohiks klientide puudust tulla.

«Meil läheb plaanipäraselt. On olnud häid ja keskmisi aastaid. Aga me asume ka 23 kilomeetrit linnast väljas,» rääkis Kirss ning soovis uuele kohale edu. «Kalatoidu pakkujaid peakski Eestis rohkem olema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles