Virumaal levib endiselt valeraha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeraha. Foto on illustreeriv.
Valeraha. Foto on illustreeriv. Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Novembri lõpus Virumaal alguse saanud valerahaleid sai täiendust neljapäeval, kui Püssis kätte järjekordne võltsitud 500kroonine.

Ida prefektuuri pressiesindaja Mari Riina Risti sõnul leiti võltsitud rahatäht Maidla teel asuvas ettevõttes kassaraha kontrollimise käigus, kirjutab Virumaa Teataja.

Viimastel nädalatel on Virumaal kätte saadud kümmekond võltsitud 500kroonist. Viimati tuli valeraha välja 16. detsembril Narvas, kui sellega Kreenholmi tänaval asuvas kaupluses kauba eest tasuda üritati.

15. novembril avastati võltsitud 500kroonine Kohtla-Järvel Keskalleel paiknevas pangakontoris, päev varem aga Narvas Tallinna maanteel asuvas firmas.

12. detsembril sai politsei teateid valeraha kohta Jõhvis ja Kohtla-Järvel. Jõhvis tuli valeraha päevavalgele Rakvere tänava pangakontoris sularaha vastuvõtmisel, Kohtla-Järvel aga siis, kui Maleva tänava pangakontoris soovis 20aastane mees sularahatehingut teha.

Novembri lõpus ja detsembri alguses registreeriti Jõhvi politseiosakonna teeninduspiirkonnas neli valerahajuhtumit, millest kolmel korral oli tegemist taas võltsimistunnustega 500kroonistega.

22. novembril avastati Kohtla-Järvel Maleva tänava pangakontoris võltsitud 500kroonine, 2. detsembril Jõhvis Rakvere tänava pangakontoris võltsimistunnustega USA 50dollariline kupüür.

9. detsembril üritas tundmatu ostja tasuda Kohtla-Järvel Altserva tänava tanklas kauba eest võltsitud 500kroonisega ja samasugune kupüür oli päev hiljem ka Jõhvis Narva maanteel asuva kaupluse kassaraha hulgas.

Ida prefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse politseijuhtivinspektor Aleksandr Naumtšuk märkis, et kuigi enamiku võltsitud rahatähtede puhul on tegemist kergesti tuvastatavate võltsingutega, ei ole kunagi liigne suuremate rahatähtedega arveldamisel neid eriti tähelepanelikult vaadelda.

“Inimesed peaksid pöörama tähelepanu just turvaelementidele ja paberi kvaliteedile, et välistada kahju saamist,” ütles Naumtšuk BNSile.

Virumaal levis viimati valeraha tänavu suvel, kui ringlusest kõrvaldati mitu võltsimistunnustega 50kroonist. Tänavu kevadel paiskasid aga kurjategijad ringlusse suure koguse võltsitud 500krooniseid, kusjuures politseinikel õnnestus hiljem seadusrikkujad tuvastada.

Viru ringkonnaprokuratuuri esitatud süüdistuse järgi olid kevadise valerahalainega seotud Vladimir (40), Dmitri (28), Aleksandr (29) ja Olga (28), kellest esimene sai süüdistuse valeraha valmistamises, ülejäänud aga levitamises.

Uurimine selgitas, et Vladimir kasutas valeraha valmistamiseks lihtsat ja kõigile kättesaadavat arvutitehnikat ning tegi võltskupüüre oma kodus. Seejärel jaotas ta valeraha tuttavatele, kes seda levitama hakkasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles