Andmekaitse keelas võlgnike avalikud «mustad nimekirjad» (14)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmekaitse inspektsioon avaldas juhised, kuidas pidada võlglaste nimekirju
Andmekaitse inspektsioon avaldas juhised, kuidas pidada võlglaste nimekirju Foto: SCANPIX

Andmekaitse Inspektsioon (AKI) avalikustas täna pärastlõunal seisukoha, mille kohaselt ei tohi keegi enam pidada internetis kõigile avalikke maksuvõlglaste nn musti nimekirju.

AKI leiab nimelt, et võlgnike nimekirja teistele edastamise aluseks on tingimus, mille kohaselt ei tohi need jõuda nendeni, kellel pole õigustatud huvi infot saada.

«See tähendab muuhulgas, et andmeid ei tohi internetis avalikustada,» teatas inspektsioon.

Ka siis, kui restoranid, turismifirmad, autoremonditöökojad või teiste valdkondade esindajad peavad ühist kinnist võlgnike nimekirja, tuleb enne seda võlgnikke sellest teavitada. Andmed peavad olema kontrollitud ja andmete edastus registreeritud.

AKI märgib, et kui inimene jääb teisele võlgu, ei saa keegi keelata võlgniku kohta info andmist teistele, et hoiatada võimalike halbade tehingute eest – aga seda siis eeltoodud tingimusi arvestades. Iga ettevõte saab krediidivõimekuse hindamiseks pidada sellist nimekirja isegi ametlikult. Ükski seadus ei keela kasutada kategooria nimena näiteks «võlglased». Kindlasti tuleb kategooriate juurde märkida õiguslik alus, milleks on õigustatud huvi.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles