Laar: haridustöötajate suurimad palgatõusud on olnud IRLi ministrite ajal

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Mart Laar.
Kaitseminister Mart Laar. Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Mart Laar nentis riigikogu infotunnis, et haridustöötajate suurimad palgatõusud on toimunud ajal, mil haridusministri portfell on olnud IRLi ministri käes.

Keskerakondlane Marika Tuus-Laul küsis, kas ta näeb õigesti, et kui kaitsekulutusi tõstetakse majanduskriisi ajal viiendiku võrra, siis just Laari enda valdkond võtabki erakonnakaaslaselt haridusminister Jaak Aaviksoolt ära raha õpetajate palgatõusuks?

«Täna tegi Eesti Haridustöötajate Liidu esimees, kes eile ka siin Toompeal oli, Sven Rondik veel kord avalduse ja ütles, et IRL on just kõige rohkem õpetajatele palgatõusu lubanud ja selletõttu vastutate ka teie kõige rohkem. Mida te ütleksite praegu nendele õpetajatele, kui te oleksite eile Toompeal olnud, täheldades seda, et nii peaminister üleeile arupärimisel ütles, et õpetajate palgatõusu ei tule ja ka minister ise ütles, et enne ei saa, kui optimeerime?» uuris Tuus-Laul.

«Me oleme sellest vastutusest täiesti teadlikud ja võtame seda äärmiselt tõsiselt. Kui me vaatame ka seda, kuidas ja milliste ministrite ajal on suuremad palgatõusud Eestis haridustöötajatele toimunud, siis need ongi just olnud sellel ajal, kui on seda ministrikohta täitnud IRLi ministrid,» sõnas Laar vastuseks.

«Vaatame kas või eelmist nelja aastat, millal see tõus oli tegelikult suhteliselt suur, aga loomulikult see toimus valitsuse väga heas koostöös ka erinevate valitsuse liikmete vahel. Kui me vaatame ka seda härra Rondiku poolt meile pandud karmi, aga õiglast kohustust, siis on ka seal öeldud väga selgelt välja, et me oleme seda lubanud. Me võtame seda lubadust selgelt, selle poole püüdleme 2014. aastaks,» kinnitas kaitseminister.

«Teine põhjus, miks õpetajad siiski Toompeale tulid, peale kaitsekulude, oli see, et me suudame maksta küll siin Euroopale ja võlgu elavatele riikidele ja kroonilistele maksejõuetutele riikidele, me jõuame Kreeka õpetajale kõrgemat palka maksta (Kreeka õpetaja palk on täpselt kolm korda kõrgem kui meie oma), me jõuame sinna anda summasid ja garanteerida neid summasid ja küsiti ka n-ö Kreeka trammijuhi palka, samas me ei suuda kindlustada kodus elementaarset minimaalsetki õpetajate palgatõusu. Mis te vastaksite nendele?» jätkas Marika Tuus-Laul.

«Kindlasti ei ole see olukord nii hea, kui me tahame, kuid see olukord kindlasti ei ole ka nii dramaatiline, nagu seda vahetevahel näidatakse. Ma jään selle juurde, et ma arvan, et see palgatõus peab tulema. Seda on välja öelnud nii peaminister, seda on välja öelnud haridusminister, seda ütlen välja ka mina siin,» toonitas Laar.

«Ja ma arvan, et haridus on Eestile oluline prioriteet. Seda näitab meile, mis seal salata, kui küsimus on riigieelarves ja prioriteetidest, siis ma võtsin need prioriteedid välja ja meie riigieelarve, võttes tegevusala jaotuse kaudu, on meil haridus ikkagi vägagi selgel ja võrreldes ka 2011. aastaga kasvaval kohal. See on selle valitsuse jaoks selgelt prioriteetne ala,» kinnitas kaitseminister Mart Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles