Oskamatult põmmutatud rakett võib olla ohtlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik
Ilutulestik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Üks koduõuelt lastud rakett kujutab elule suuremat ohtu kui hiigeltulevärk, mille on korraldanud professionaalid.

«Tihtipeale ei arvestata raketilaskmisel kaaskodanike lähedalolekuga, suunatakse rakett valesti või ei järgita kasutamisõpetust,» ütles Kesklinna valitsuse vanema asetäitja Kaia Sarnet ajalehele Pealinn.

Et tulevärgitegemine pole ohutu lõbu, kinnitas ka päästeameti pressiesindaja Marek Simulman, kes pani raketilaskjatele südamele, et nad saluuditegemisel hoolsad oleksid.

Päästeameti statistika kohaselt langeb kõige rohkem tuletõrjeväljakutseid just nimelt aastavahetuse ajale.

«Sel perioodil juhtub kõige rohkem traagilisi tuleõnnetusi, sest kasutatakse tavapärasest enam lahtist tuld ja inimeste tähelepanu on peomeeleolus hajutatud,» selgitas Simulman.

Ka Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Helve Breiberg kinnitas, et igal uusaastaööl neil olnud 1-3 raketivigastusega patsienti.

Tehnilise Järelevalve Ameti spetsialisti Merike Ringi sõnul juhtub raketilaskmisel kõige rohkem õnnetusi siis, kui rakett või patareitoode ei ole nõuetekohaselt asetatud või kinnitatud ning kukub enne stardihetke ümber ja tulistab vales suunas.

Varrega raketi lennutamisel tasuks tähele panna ka seda, et õhulennul kukub raketi vars alla. «Seepärast tuleb hoolikalt jälgida kasutusjuhendis määratud ohuala olemasolu ning tugeva tuulega varrega raketi laskmine sootuks lõpetada,» ütles Ring.

Raketilaskmisel on oluline meeles pidada, et see nõuab piisavalt vaba, ohutut ruumi. Ohutu vahemaa inimeste ja raketi vahel on 30 meetrit. Enne süütenööri süütamist tuleb olla veendunud, et rakett on kindlalt taevasse suunatud.

Simulman leidis, et eraviisilise rakettide taeva poole põmmutamise asemel on lihtsam ja lõbusam minna vaatama linna korraldatud suurt ilutulestikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles