Vanemate poolt Eestisse maha jäetud lapsest tuleks ametnikele teatada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps.
Laps. Foto: SCANPIX

Lastekaitse liidu valdkonnajuhi Malle Hallimäe sõnul peaksid lapsevanemad välismaale tööle minekul ametnikke teavitama, kui nad on otsustanud oma lapsed Eestisse jätta.


Hallimäe märkis Vikerraadio hommikuprogrammis, et lapsel võib raskusi tekkida ka siis, kui ainult üks vanem välismaale tööle läheb. «Vahel läheb ju üks vanem ja ka siis võib juhtuda, et ühe vanemaga jäädes tuleb lastele koduseid ülesandeid juurde, millega nad alati kõige paremini hakkama ei saa. Aga juhtub ka nii, et mõlemad vanemad on läinud ja võib-olla lapsele on jäetud mõni täiskasvanu, kuid juba see üksiolek tekitab lapsele stressiolukorda, kui eelnevalt ei ole väga hästi läbi räägitud, miks vanematel on vajadus minna Eestist välja tööle ja kuidas side Eestisse jääva lapsega jääb.»

Hallimäe lisas, et lapsega tuleb läbi rääkida, kuidas see suhe hakkab olema ning talle ei tohiks jääda selline tunne, et tema on see põhjus, miks vanemad välismaale tööle lähevad: «Minnakse selle pärast, et kogu pere saaks paremini hakkama ja et kuidas siis selle perioodi jooksul, kui ollakse lahus, kuidas siis omavahel hakkama saada.»

Hallimäe sõnul tuleks lapse huvides vanemate äraminekust ka ametnikele teada anda: «Rääkida tuleks ka kooliga ja anda teada, kes on see inimene, kes lapse kõrval on ja kellega saab vajadusel ühendust võtta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles