Lätilikud elamistingimused Ikea hinnangul - kaks last ühes toas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riias avati täna kell 10 Ikea uus pood, mille väljapanek lähtub Rootsi poeketi kinnitusel just lätlaste maitest ja kohalikest oludest. Nii näiteks on mõeldud olukorrale, kui kaks last peavad elama ühes toas.

«Enne Läti turule sisenemist viisime läbi üle 30 uuringu, et teha kindlaks, mida selle riigi elanikud vajavad ja millest nad unistavad, ning leida lahendus, mis aitaks meie inimestel elada paremat elu enda kodus. Leidude põhjal pakume selliseid kohalikke lahendusi, nagu väiksed köögid, kodukorrastussüsteemid, kahele lapsele mõeldud lastetoad ja väikeste tubade sisustus,» lausus Läti IKEA poe juht Inga Filipova. Hinnad on poe juhi sõnul samad, mis Leedus, kuid Soome hindadega ta ei osanud võrdlust tuua.

Lätis ja Leedus on, aga Eesti?

Ikea esindaja Hanspeter Zurcher jäi Eestisse laienemise plaanidest rääkides kidakeelseks, kuid kinnitas, et läbirääkimised eri kohtadega käivad ning praegu teevad nad turu-uuringut. «Tahaksin sellele küsimusele vastata, aga vaatame veel ringi. Kuid avame selle niipea kui võimalik,» sõnas ta ja lisas, et põhjus, miks Eestis Baltikumi viimane Ikea avatakse, on puhtalt geograafiline. «On loogilisem võtta neid asju sammhaaval.»

Sageli kogunevad läbematud ostjad juba eelmisel päeval uue Ikea poe ukse taha, kuid Riias ei ööbinud keegi poeukse taga, et esimesena sisse pääseda. Ostjad hakkasid kogunema kella 8 paiku, kuid üks naine teatas Twitteris, et võttis koha sisse juba kell 5 hommikul. Ta tunnistas ka ise, et tegu on omamoodi hullumisega.

Nagu muuseumis

Avamise alguses kohapeal viibinud Läti ajakirjaniku sõnul oli pood ostjaid täis, palju oli kohal väikeste lastega emasid. «Inimesed käivad ringi nagu muuseumis,» iseloomustas TVneti ajakirjanik Ikea avamise blogis kohapeal avanenud vaatepilti. peamiselt osteti esimestel tundidel odavamid kaupu nagu küünlad, köögitarvikud ja nõud.

Esimesel päeval oodatakse 10 000 huvilist.

Huvilised Riia Ikeasse pääsemist ootamas.
Huvilised Riia Ikeasse pääsemist ootamas. Foto: Janis Lacis/Twitter

 IKEA Riia poest saab suurim Balti riikides – selle suurus on 34,500 m2. Poe juhataja kohaselt on Riia pood jagatud 5 põhiosaks. Klient alustab enda teekonda 2. korruse näidistubadest, mis on mõeldud inspiratsiooni kogumiseks ja lahenduste näitamiseks.  Seejärel leiab klient end poehallist, kust saab valida näiteks söögiriistu, kodutekstiile, taimi ja väiksemaid sisustuselemente. Ülejäänud osad asuvad iseteenindusalas, kust külastajad saavad kaasa võtta valitud mööbli ja selle endaga samal päeval koju kaasa võtta. Külastaja teekonna lõpetavad lisateenuste alad, kust saab tellida kojuvedu, liisingut, tagastada tooteid jne.

 IKEA poes asub ka 450 istekohaga restoran, IKEA bistroo-kohvik ning Rootsi toidupoe, kust kliendid saavad osta tüüpilisi Rootsi toiduaineid, nagu lihapallid, lõhe ja kaneelisaiad.

 Poe hoone on varustatud roheliste lahendustega: LED valgustuse, kuuma vee jaoks mõeldud päikesepaneelide, erinevate ümbertöötlemise tehnoloogiate ja muu sellisega.

Riia Ikeas töötab 300 inimest, soovijaid oli üle 1000. Pood asub Riia äärelinnas, umbes 15-minutilise autosõidu kaugusel Riia keskusest.

Praegu on 50 riigis 420 IKEA poodi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles