Palju reklaamitud probiootiliste jogurtite toime pisut selgem

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakteritega rikastatud jogurtite toime selgitamiseks astuti sammuke edasi.
Bakteritega rikastatud jogurtite toime selgitamiseks astuti sammuke edasi. Foto: SCANPIX

Seda, kas probiootiliste jogurtite reklaamides kasutatud väited vastavad tõele või mitte, ei saa seni kindlalt öelda. Ometi astusid teadlased hiljuti edasi väikese sammu võimaliku toime selgitamiseks.

Nimelt uuris Washingtoni Ülikooli meditsiinikooli teadlasterühm ühe Danone`i jogurti mõju inimestele ja hiirtele. Inimeste puhul manustasid katseisikud jogurtit kaks korda päevas seitsme nädala jooksul ning selle ajaga ei ilmnenud nende soolestiku mikroflooras erilisi muutusi. Sarnased olid tulemused ka laborihiirtega tehtud katsetes.

Ometi avastasid teadlased, et jogurtis leiduvate bakterite manustamine mõjutas soolestikus leiduvate mikroobide ainevahetust. See mõjutas omakorda organismi süsivesikute omastamise protsessi.

Nii maailmas kui ka Eestis on teadlased avaldanud arvamust, et antud uuringu abil liiguti suur samm edasi probiootikumide ja nendega rikastatud toiduainete toime tõestamisel. Viimane on oluline ka Euroopa ja Eestigi toiduainetööstusele. Nimelt lubatakse ELis peagi müüa vaid neid funktsionaalseid toiduaineid, mille toime on kliiniliste uuringutega tõestatud. Probiootikumide puhul pole Euroopa toiduohutusamet ühtegi senist uuringut piisavaks pidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles