Tudengite tasuta õigusbüroo püsib hinnas

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigusbüroo administraatori Eneli Kivi hinnangul annab õigusabi osutamine juuratudengeile hindamatu töökogemuse.
Õigusbüroo administraatori Eneli Kivi hinnangul annab õigusabi osutamine juuratudengeile hindamatu töökogemuse. Foto: Sille Annuk

Kaheteistkümnendat õppeaastat järjest tasuta õigusabi andev Tartu Ülikooli üliõpilaste õigusbüroo on lahtiolekuaegu pikendanud, kuid nõudlus prii nõustamise järele püsib ikka pakkumisest suurem.

Varasemail aastail neljal päeval nädalas õigusabi andnud juuratudengite büroo töötab sel sügisel kõigil äripäevadel kella neljast seitsmeni ning laupäeval üheteistkümnest kaheni. Tartu Ülikooli õigusteaduskonna dekaani Jaan Ginteri sõnul ei maksa seda siiski pidada otseselt majanduslanguse peegelduseks.

«Nõudlus tudengite antava tasuta õigusabi järele on olnud kogu aeg suurem, kui oleme suutnud pakkuda,» kinnitas Ginter.

Abi ka firmadele

Tasuta õigusabi annavad kolmanda aasta juuratudengid praktilise õigusabi valikkursusel. Kursus on jagatud sügis- ja kevadsemestrile, mis tähendab, et paar kuud saab büroost nõu küsida nii sügisel kui kevadel. Sel semestril on plaan lõpetada 10. detsembril.

Üliõpilaste õigusbüroo administraator Eneli Kivi on seni kahel vastuvõtupäeval jõudnud kuulata kümmekonna kliendi muret. Kivi nentis, et sisseelamine töösse on raske, sest peale seadustest läbinärimise tuleb harjutada ka töö planeerimist.

«Võid ju seadust lapata, aga kui pole veel näiteks perekonna- ja pärimisõiguse kursust läbinud, pead varuma aega nii seadusega töötamiseks kui ka õppejõududega konsulteerimiseks,» selgitas Kivi. «Õppejõud pani meile tõsiselt südamele: kui tunnete, et ei käi teemast üle, tunnistage seda ausalt.»

Suur osa klientide probleemidest käibki Kivi sõnul perekonna- või pärimisõiguse alla. Palutakse nõu lahutuse vormistamiseks, elatisraha taotlemiseks, pärandamiseks ning pärandi vastuvõtmiseks. Vähem käib läbi töövaidlusi ning võlanõuete või lepingute koostamisega seotud küsimusi.

«Ka firmasid on käinud,» nentis Kivi. «Meil on küsitud küll, kas firmad ei võiks siiski küsida õigusabi tasulistest büroodest, aga hoiame põhimõttelist joont, et ühegi kliendi varanduslik seis pole õigusabi saamisel määrav.»

Eneli Kivi kinnitusel ei domineeri õigusbüroo klientuuris ükski vanuserühm: enam-vähem võrdselt on pensionäre, keskealisi ja tudengeid. Üheks nõustamiskorraks on reserveeritud pool tundi, kuid enamasti jääb sellest väheks. Siis jätkub suhtlus e-posti teel, telefonitsi või lepitakse kokku uus vastuvõtuaeg.

Ülikool ei vastuta

Dekaan Jaan Ginter ütles, et on saanud tudengite jagatud õigusabi kvaliteedi kohta üksnes kiitvat tagasisidet. Veel kordagi pole juhtunud, et mõni nõustatu oleks süüdistanud teaduskonda või bürood viletsa abiga kahju tekitamises.

Tõsi, sellise võimaluse minimeerimiseks võtab õigusbüroo igalt kundelt ka allkirja infolehele, millel seisab muu hulgas, et Tartu Ülikool ei vastuta üliõpilaste õigusabist tekkinud kahju eest.

Tudengite õigusbüroo
• Tartu Ülikooli tudengite õigusbüroo alustas 2000/2001. õppeaastal.
• Sel semestril plaanib õigusteaduskond büroo avatuna hoida 10. detsembrini. Nõu andvaid tudengeid on 39.
• Õigusbüroo asub Iuridicumis Näituse 20 ruumis 115. Vastuvõtt ja registreerumine käib E–R 16–19 ja L 11–14 telefonil 737 5995 ning meiliaadressil juuraabi@ut.ee.
Allikas: TÜ õigusteaduskond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles