Soomest Eestisse liigub kiri odavamalt kui Eestist Soome

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana saab Eesti lastele kirjutada odavamalt kui Eesti lapsed talle.
Jõuluvana saab Eesti lastele kirjutada odavamalt kui Eesti lapsed talle. Foto: SCANPIX

Eesti Post muutis 1. novembrist ka välismaale saadetavate kirjade hindu, kuni 50-grammise kirja saatmine Soome või Venemaale maksab ühe euro. Nendest riikidest Eestisse kirja saatmine on aga odavam.

Tõsi, kui lähtuda vaid hinnakirjadest, ei oleks taoliseks väiteks justkui alust. Kuni 50-grammi kaaluvate kirjade hind Venemaalt Eestisse saates on 1 euro ja 40 senti, Soomest Eestisse 1 euro ja 5 senti. Need hinnad on kallimad kui Eesti Posti kehtestatud tariif. Asja iva peitub aga kaaluklassides. Nii Venemaal kui Soomes on olemas ka kuni 20-grammiste kirjade hinnaklass. Eesti Post paneb aga 10, 20 ja 50 grammi kaaluvad kirjad ühte patta.

Kui asetasin postkontoris teenindaja laual seisvale kaalule tavalise A6 paberi mõõtu ümbriku, millesse pandud üks kokkuvolditud A4 paberileht, ilmus näidikule 00.08. See tähendab, et üks lihtne kirjake kaalub vaid 8 grammi. Postkaart, mille meie riiklik postifirma arvab samuti kuni 50-grammi kaaluvate kirjadega ühte hinnaklassi, kaalub veelgi vähem – 6 grammi.

Selliste masside puhul saab Soomest ja Venemaalt Eestisse kirja saata oluliselt odavamalt, vastavalt siis 75 ja 55 eurosendiga.

Kuni 20 grammi kaaluvate kirjade hinnaklass on tegelikult ka Eesti Postil olemas olnud, kuid see otsustati aastaid tagasi kaotada.  Firma kommunikatsioonijuhi Inge Suderi sõnul oli põhjuseks asjaolu, et antud kaalukategooriasse kuuluvaid väikses ümbrikus kirju saadetakse väga vähe.

Üldiselt kergitas Eesti Posti 1. novembri hinnakirja muudatus rahvusvaheliste saadetiste tariife sõltuvalt riigist 42-52 eurosendi võrra, seda siis kuni 50-grammises kaaluklassis. Suder tõi aga välja, et teiste kaalukategooriate ja erinevate riikide seas on neidki, mille puhul hindu langetati. Näidetena tõi ta välja USA, Saksamaa ja Suurbritannia.

Rahvusvaheliste saadetiste hinnad sõltuvad tema selgituse järgi suuresti kuludest, mis tekivad paki või kirja sihtriigis adressaadini toimetamisel. Need kulud omakorda sõltuvad partnerite vahel sõlmitud lepingutest. «Seega on Eesti Posti jaoks Soome saadetava kirja nominaalkulu kõrgem Soomes kui Soome Posti jaoks Eestisse saadetava kirja kulu,» märkis Suder.

Lennuposti hinnad välismaalt Eestisse

Venemaa – Eesti

  • kuni 20g: 23,10 rubla ehk 0,55 eurot
  • 21- 50g: 58,90 rubla ehk 1,40 eurot

Soome-Eesti

  • kuni 20 g: 0,75 eurot
  • 21-50 g: 1,05 eurot

Saksamaa-Eesti

  • kuni 20 g: 0,75 eurot
  • 21-50 g: 1,45 eurot

Rootsi-Eesti

  • kuni 20 g: 12 Rootsi krooni ehk 1,33 eurot
  • 21-100 g: 24 Rootsi krooni ehk 2,66 eurot

Läti-Eesti

  • kuni 20 g: 0,55 latti ehk 0,78 eurot
  • 21-50 g:  0,63 latti ehk 0,89 eurot

Eestist maksab nendesse riikidesse kuni 50-grammise kirja saatmine 1 euro.

Allikas: Eesti Post

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles