Euribori langus pühkis päevaga keskmiselt eluasemelaenu makselt kaks eurot

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Keskpanga intressilangetusest tingitud Eurobori eilne langus tähendab, et keskmise eluasemelaenu kuumakse odavnes päevaga kahe euro võrra, eestimaalastele kokku tähendab see eluasemelaenukulude säästu aastas 4,424 miljonit eurot, ilmestas Euribori languse mõju SEB panga kommunikatsioonijuht Silver Vohu.

Septembri lõpu seisuga oli Vohu sõnul Eesti 157 000 peret võtnud eluasemelaenu, mille  jääk oli 5,9 miljardit eurot. See teeb keskmiseks laenujäägiks 37 580 eurot.

Valdava enamuse Eesti eluasemelaenude baasintressiks on kuue kuu Euribor. Kui aasta alguses oli see 1,224 protsenti, siis neljapäeval enne Euroopa Keskpanga ootamatut intressilangetust fikseerus see tasemel 1,776.

«Aasta algusega võrreldes oli seega keskmise eluasemelaenu kuumakse suurenenud enam, kui 17 euro võrra,» rääkis Vohu. Reedel kukkus Euribor 0,075 protsendipunkti võrra 1,701 protsendini. «6-kuu Euribori järsk vähenemine tähendab, et keskmise eluasemelaenu kuumakse on aasta algusega võrreldes kallinenud 15 eurot, ehk 2 eurot vähem, kui veel neljapäeval,» selgitas ta.

Kogu eluasemelaenu jäägi pealt tähendab tänane Euribori vähenemine laenuvõtjatele säästu 4,425 miljonit eurot aastas.

Kõik arvutused on muidugi tinglikud, sest tavapäraselt fikseeritakse uus baasintress laenuvõtjale kaks korda aastas iga kuue kuu tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles