Yle: Tallinna Prismas on ostukorv Soomest kallim

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prisma kauplus.
Prisma kauplus. Foto: Raigo Pajula

Soome Yle TV tarbijasaate meeskond võrdles Prisma poeketi hindu Tallinnas, Helsingis ja Peterburis ning leidis, et pasta valmistamiseks vajalikud kaubad saab odavaimalt kätte Soomest, enim tuleb nende eest maksta aga Eesti Prismas.

Võrdluse aluseks olnud ostukorv koosnes peamiselt Prisma oma kaubamärgi Rainbow toodetest, lisaks osteti küpsiseid, kilo juustu ja 300-grammine Valio või, vahendab Yle.fi.

Ostukorvi lõpphind erines suuresti. Peterburis tuli selle eest maksta üle 775 rubla ehk 17,82 eurot, Tallinnas Rocca al Mare keskuses aga 18,87 eurot. Erinevus oli tingitud peamiselt pastakastmete ja juuste kõrgemast hinnast Tallinnas. Üllataval kombel oli odavaim ostukorv Soomes, kus see maksis 16,55 eurot.

Tallinnast ja Peterburist odavamalt müüdi Soome Prismas küpsiseid, seeni ja tomatikastet. Samas rõhutas Yle, et Tallinnas ja Peterburis on kohalike tootjate samaväärsed kaubad sageli odavamad kui Rainbow brändi tooted, mille hindu võrdluses vaadeldi.

Mitmed tooted on kolme riigi võrdluses aga just Tallinnas odavaima hinnaga. Näiteks Presidendi kohv maksab meil 4,39 eurot, samas kui Helsingis on selle hinnaks 5,25 ja Peterburis 7,51 eurot. Ka Rainbow apelsinimahl on Tallinna Prismas müügil 63 eurosendiga, samas kui Soomes maksab see 0,89 ja Venemaal 1,31 eurot. Valio 1,5-protsendine piim maksab meil 73 senti, Soomes aga 87 senti ning Venemaal 1,06 eurot.

Prisma esindaja Jorma Rautanen ütles, et tema meelest on Tallinna Prismade hinnatase Eesti inimeste sissetulekuid arvestades vägagi mõistlik. Tema sõnul pole Eestis toidukaupade hindu tõstnud pigem mitte eurole üleminek, vaid suur inflatsioon.

Kommentaar

AS Prisma Peremarketi turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kadri Lainas:

«Sooviksin rõhutada, et antud võrdluses ei ole arvesse võetud erinevate riikide erinevat maksutaset. Kui näiteks Soomes on käibemaks toidule vaid 13 protsenti, siis Eestis on see 20 protsenti ning lisandub veel Tallinna müügimaks 1 protsent. Kui võtta maha erinevate riikide maksud, on pilt juba pisut teistsugune.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles