Vaata, millised on maitsvamad jõulutooted

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Mirjam Kippastole meeldis verivorstidest kõige rohkem just see, mis konkursi võitis.
Ka Mirjam Kippastole meeldis verivorstidest kõige rohkem just see, mis konkursi võitis. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna toidumessil paluti külastajatel kolme päeva jooksul maitsta pimetesti meetodil jõulusööke ja -jooke ning valida nende seast parimad.

Jõulutooteid tuli hinnata eri kategooriate kaupa ning viiepallisüsteemis. Hindama pidi nii lõhna, välimust, tekstuuri kui ka maitset.

Jõulupraadidest valisid messikülastajad 2011. aasta parimaks Rannarootsi ahjuprae lõigud punases kastmes, verivorstidest Saaremaa miniverivorstikesed ning parimaks hõõgveiniks Taarapõllu talu alkoholivaba mustasõstra-mustika glögi. Samuti pidi hindeid andma jõuluvorstidele, pasteetidele, sültidele, leibadele, piparkookidele ja õlledele.

Valikud pimesi

Messi peasaali uksest sisse astudes jäi kohe paremasse nurka valgete linadega kaetud laudade ala, kuhu külastajad jõulutoodete mekkimiseks istuma paluti. Kolme päeva jooksul käis maitsmislaudade tagant läbi lausa 2233 inimest.

Kui näiteks jõululeibadest ja piparkookidest sai maitsta vaid kolme varianti, siis jõulupraadide puhul toodi lauale lausa 11 lihatükki. Verivorste oli valikus kaheksa ja hõõgveine näiteks seitse.

Parima jõulutoote konkursi korraldaja Merike Tõrva sõnul valiti parim välja kõigi omaduste kokkuvõttes, mitte ainult maitse järgi.

Huvitav oli, et näiteks veini puhul võis välimus ja hõng olla äärmiselt meeldiv, ent maitse ei pruukinud vastata ootustele. Samas oli ka tooteid, mis maitsesid niisama hästi, kui lõhnasid.

Verivorste hinnanud Tartu ettevõtlike daamide assotsiatsiooni tegevjuhi Mirjam Kippasto sõnul leidis tema kaheksa vorsti seast pärast kõigi nuusutamist enda lemmiku – Saaremaa miniverivorstikese – kohe üles.
«Väga huvitava lõhnaga ja väga hea maitse. Esimese lõhna järgi tundsin, et see on minu vorst,» nentis ta ning lisas, et sööke hinnates võttis ta selleks spetsiaalselt aega, et nautida ja rahulikult keskenduda.

Kuigi Kippasto pole oma sõnul kõige suurem õllesõber, proovis ta siiski ära ka jõulupruulid, leides nendegi seast oma lemmiku.

Nagu paljud teisedki, soovis ka Kippasto pärast hindamist teada, milline toode see tema lemmik siis tegelikult on – lauale toodud vorstikeste, leibade ja liha kõrvale oli ju kirjutatud vaid konkursil osalemise number. Paraku ei võimaldanud võistluse korraldamise pimesüsteem ühelegi maitsjale tooteid reeta. Oleks ju isegi hea meelega hiljem poest oma lemmikuid otsinud.

Vähe leibasid

Üllatuslik oli parima jõulutoote valimisel ka see, et pagaritoodete, eriti just leibade kategoorias oli esindatud äärmiselt vähe tooteid – jõululeibu oli näiteks vaid kolm, samuti piparkooke. Arvestades eestlaste leivatraditsioone, oleks tegelikult oodanud palju suuremat leivavalikut.

Kokku võistles konkursil 39 lihatoodet, 12 pagaritoodet, seitse hõõgveini ja kolm õlut. Korraldajate eesmärgiks oli saada igas toidukategoorias hindama ligikaudu 150 inimest ja alkoholide puhul vähemalt 200 inimest.
Üldkokkuvõttes maitses aga jõulutooteid 2233 inimest. Lihatooteid hindas 955, pagaritooteid 796, hõõgveini 238 ja õlut 244 külastajat.

Möödunud aastal valiti parimateks jõulutoodeteks teiste hulgas näiteks Uvicu ahjupraad koorekastmes, Rannarootsi päkapikuvorst peekoniga lambasooles ja Viru Õlu jäägriõlu.

Maitsvaim kraam
2011. aasta parimad jõulutooted

•    Jõulupraad: Rannarootsi ahjuprae lõigud punases kastmes (lihatööstus Maag)
•    Verivorst: Saaremaa miniverivorstikesed (Saaremaa lihatööstus)
•    Jõuluvorst: Alpi vorstikesed (Nõo lihatööstus)
•    Sült: Saaremaa linnulihasült (Saaremaa lihatööstus)
•    Pasteet: E-vaba maksapasteet (Oskar)
•    Lihaüllatus: Põdra ja hirvelihaga täissuitsuvorst (Nõo lihatööstus)
•    Jõululeib: Fazeri jõululeib
•    Õlu: Saku Mõdu jõulupruul (Saku õlletehas)
•    Hõõgvein: Mustasõstra-mustika glögi (alkoholivaba) (Taarapõllu talu)
•    Piparkook: Kodused piparkoogid (Marmiton)
•    Keeks: Šokolaadikeeks (Euroleib)
•    Pagariüllatus: Suvine piparkook (Marmiton)

Allikas: Merike Tõrv / Tallinna toidumess

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles