Lätis luuakse riiklik võlgnike andmebaas

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlglase elu pole kerge.
Võlglase elu pole kerge. Foto: Panther Media/Scanpix

Lätis on kavas luua krediidibüroo, mis hakkaks kogum ja säilitama infot eraisikutest võlglaste kohta.

Hetkel valmistatakse ette seadusemuudatust, mis hakkaks büroo tegevust reguleerima, oma heakskiidu sellele ideele on andnud ka Läti valitsus, kirjutab mixnews.

Võlgnike andmebaas luuakse Läti pankade initsiatiivil. Läti kommertspankade liidu esimehe Martiņš Biševskise sõnul on riigil inimeste kohta suur hulk infot, mis asub laiali u 20 eri registris. Näiteks on olemas info kommunaalmaksete, sideteenuste ja muude võlgnevuste kohta. Panku ühendava organisatsiooni arvates oleks  nii laenuandjate, laenuvõtjate kui ka paljudel teistel eri teenuste pakkujate jaoks mugav, kui kogu info inimeste võlgnevuste kohta oleks leitav ühelt veebilehelt.

Vastavat seadusemuudatust ettevalmistava Läti majandusministeeriumi kantsler Juris Pūce selgitas, et praegu käivad tõsised arutelud selle büroo üle ja hetkel on vara veel detailidest rääkida. Näiteks pole veel otsustatud, kas loodav büroo hakkab koguma ja säilitama ainult negatiivset infot või esitatakse negatiivset infot koos positiivse krediidiajalooga. Pūce hinnangul võib seadus valmis saada 10 kuu jooksul ja esialgse hinnangu kohaselt hakkaks see kehtima 2014. aastal.

Läti peaministri Valdis Dombrovskise sõnul on loodava büroo printsiip üldiselt mõistetav. Peaministri arvates distsiplineeriks see kommunaalmaksete võlglasi, kuna kõik teavad, et kommunaalmaksete võlgnevused ei lase neil laenu saada või antakse seda neile väga kõrge intressiga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles