Loomakaitse selts muretseb kassi- ja koerapoegade poemüügi pärast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomakaitse selts muretseb loomade heaolu pärast zookauplustes. Pildil Tartu Lõunaksekuses tegutsev Zoo Planeti lemmikloomakauplus.
Loomakaitse selts muretseb loomade heaolu pärast zookauplustes. Pildil Tartu Lõunaksekuses tegutsev Zoo Planeti lemmikloomakauplus. Foto: Sille Annuk

Loomakaitse seltsile on paari viimase kuuga laekunud paarkümmend kaebust poodides müüdavate loomade pidamistingimuste ja heaolu kohta. Kuigi ametnikud pole seni rikkumisi leidnud, on selts siiski mures.

Kaebuste järgi on inimesed eelkõige mures Tallinnas Mustika keskuses ja Tartu Lõunakeskuses Zoo Planeti poodides müüdavate kassi- ja koerapoegade pärast. «Kuigi mujal maailmas ei ole taoline vaatepilt midagi uut, siis mõte loomapoes kasse ja koeri müüa on Eestis uus ning paljudele loomasõpradele vastuvõetamatu,» märkis seltsi esindaja Tania Selart.

Kaebuste peale on seltsi liikmed nimetatud poodides olukorda ka ise uudistamas käinud. «Näiteks müüdi oktoobri lõpus Lõunakeskuses asuvas Zoo Planeti loomapoes  kahte kassipoega, kellel oli müügisildil märgitud tõug ning kes olid müüjate sõnul ühest pesakonnast pärit. Üks kassidest oli aga teisest ligi poole väiksem, samuti oli probleeme tema tervisega- kassi silmad olid põletikulised, karv pulstis ja ribid katsudes tunda. Samuti oli näha, et kassi tervis ei ole ka muus osas korras ning loom lamas apaatselt puuri põrandal. Lisaks sellele olid kassid väga väikestes puurides,» kirjeldas Selart ühel vaatluskorral avanenud pilti.
 
Seltsi pöördumise peale kontrollis Lõunakeskuses asuvat poodi Tartumaa veterinaarkeskus, kes siiski puudusi ei avastanud. Selts on aga siiski veendunud, et loomade heaolu ei vasta seaduses kehtestatud nõuetele.

«Loomakaitseseaduse kohaselt tuleb kaupluses müügiks pakutavale lemmikloomale tagada normaalseks elutegevuseks vajalik piisavalt rahulik ja vaikne keskkond. Tekib küsimus, et kuidas näiteks 2,5-kuune kutsikas peab vastu kärarikkas ja stressirohkes keskkonnas nagu seda on inimrohke loomapood. Samuti jääb selgusetuks, kuidas elavad paarikuused kassi- ja koerapojad üle aja, mil kauplused on suletud.  Kõik see mõjub kindlasti ka loomade psüühikale, rääkimata nende füüsilisest tervisest,» selgitas Selart.
 
Seetõttu tegi selts ka omapoolse üleskutse kõikidele lemmikloomakaupluste külastajatele: poodidest, kus loomade elamistingimused pole nõuetekohased, ei peaks tooteid ostma. Samuti palus selts rikkumistest ja puudustest kindlasti teada anda. Seltsi kontaktid leiab nende veebilehelt www.loomakaitse.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles