Meisterda ise: isadepäevaks tore paberist isa

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sally stuudio õppejõud Anniki Kari juhendamisel meisterdas Miia Helena Allsalu papjeemašee tehnikas valmis ühe toreda kingituse isale – paberist isa büsti. See sobib nokitsemiseks nii väiksematele koos emaga kui ka suurematele, kel näpud juba osavamad.


Mida vaja on?

Papist rulli (näiteks majapidamispaberi, fooliumi või wc-paberi seest),
isa näopilti (vastavalt büsti suurusele),
ajalehte,
majapidamispaberit (või wc-paberit),
tapeediliimi (või kartulitärklise kliistrit),
maalriteipi,
akrüül- või guaššvärvi,
pintslit,
alust, mille peal mäkerdada.

Kuidas teha?

Isa büsti tegemist tuleb alustada liimi valmistamisest. Liimiks võib kasutada tavalist tapeediliimi, samuti saab selle ka kartulitärklisest kokku segada. Maisitärklist juhendaja Anniki Kari ei soovitanud, kuna too läheb kätega sees udjades liiga vedelaks.

Kliistrile võib lisada ka veidi PVA-d, et saada tugevam liim, ent sellisel juhul tuleb arvestada, et too hakkab käte külge kinni ning ei tule nii hästi maha. Tapeediliim või tärklisekliister on aga väga lihtsasti mahapestavad.

Büsti põhi

Kui liim valmis, asu isa büsti meisterdamise juurde. Alusta õlgade ja kaela tegemisest. Selleks võta papirull, vastavalt büsti suurusele, kas pikem või lühem ning ajaleht. Käkerda ajalehest kokku kaks kera, üks ühele, teine teisele poole kaela. Siis tõmba õlad kaela ümber kinni. Seda on hea teha kahekesti – üks hoiab, teine teibib.

Kui õlad paigas, võta uus ajaleht ning tee sellest pea. Mässi tou ülemise otsa ümber paras tomp ajalehte ning kinnita see korralikult kaela ümber. Oluline on, et pea ei hakkaks kaela ümber keerlema. Jälgi kindlasti ka seda, et pea tuleks enam-vähem sama suur, kui on väljaprinditud isa pildil.

Liimimine

Kui ajalehest büsti põhi on valmis saanud, tuleb asuda liimimise juurde. Pista südamerahuga käed liimikaussi ja hakka isa kujule pai tegema. Nii, et kogu kuju saaks ilusti liimiseks. Seejärel võta majapidamispaber ja kata tollega isa pea. Vastavalt vajadusele, kata seda liimiga ka pealtpoolt. Pea tuleb kõik ilusti paberiga ära katta.

Et aga kael ilusti välja tuleks, võta eraldi majapidamispaberi riba ning tõmba see plaastrina ümber kaela. Pärast pea ja kaela katmist, tee sama ka õlgadega. Kata büsti põhi ilusti ära, et ajaleht ja teip enam läbi ei paistaks. Kes aga soovib teha veidi peenemat tööd, võib kasutada ka WC-paberit, mis on tunduvalt õrnem, ent millest annab voolida väga peeneid vorme.

Nina, silmad, kõrvad, suu

Kui põhi on kaetud, vooli liimisest majapidamispaberist ka ninatups ning kinnita see näo külge. Isa pildi pealt tasub spikerdada, mis kõrgusele nina panna. Et nina ilusti kinni seisaks, kasuta kinnitamiseks eraldi pabeririba nagu plaastrit. Samuti tee kõrvad.

Seejärel lõika isa pildist välja silmad koos kulmudega ning suu. Kleebi need isa kuju külge. Silmad ja suu võib ka hiljem, pärast värvimist kleepida. Kui kõik asjad kleebitud, oleks hea ära oodata, et büst ära kuivaks. Nii on seda lihtsam ja parem värvida.

Kõige lõpuks tuleb kuju ära värvida. Selleks võib kasutada nii guaššvärvi kui ka akrüüli. Esimene ei ole veekindel, samas tuleb too lihtsasti kätelt ja riietelt maha. Akrüülvärvi kasutades tuleks selga panna riided, mida võib mustaks teha, sest riidele kukkudes too sealt enam välja tulla ei taha.

Juuksed

Kindlasti tuleks isale teha juuksed. Kui isal on suured ja kohevad juuksed, võib need majapidamispaberits valmis meisterdada juba enne värvimist. Kui aga isal on näiteks vähem juukseid, võib need ka lihtsalt joonistada.

Naha värvimiseks võib kasutada mõnd heledat värvi, väga hästi sobib ka valge. Kõik ülejäänu, nagu juuksed ja särgi, võib värvida täpselt selliselt, nagu isal on. Kui värvitud, tuleb isal lasta vaid ära kuivada. Ja ongi valmis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles