TV3: libamaaklerid trügivad üürniku ja korteriomaniku vahele

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürikuulutused portaalis kv.ee.
Üürikuulutused portaalis kv.ee. Foto: www.kv.ee

Üha sagedamaks on muutunud skeem, kus isehakanud maaklerid pakuvad kõrvuti omanikega samu kortereid ja võtavad selle eest ühe kuu üürisumma suurust vahendustasu.

«Seitsmesed uudised» rääkis korterit otse üüriva kinnisvaraomaniku Annega, kes kirjeldas, et talle helistavad maaklerid, kes pakuvad, et võivad korterit oma klientidele näidata, kuigi naine soovib korterit ilma vahendajateta üürile anda.

«Nendel on oma kliendid, kellele nad soovivad pakkuda ja nad võtavad vahendustasu. Mina sellega nõus ei ole, kuna inimesed peavad siis maksma väga palju raha välja kohe esimese korraga ja inimestel ei ole nii palju raha,» rääkis Anne. «Mina sooviksin ikkagi üürida otse, et inimene saaks kasu ka sellest,» ütles ta ja lisas, et maaklerid võtavad suure summa vaid selle eest, et näitavad üüridasoovijatele korra korterit.

Enamik kinnisvara välja üürijaid aga nii ei mõtle ja võtab maaklerite pakkumised pikemalt mõtlemata vastu. Maaklerite Koja juhatuse liige Ilmar Saksing hoiatab, et ka telefoni teel maaklerile korteri näitamiseks loa andmine võib tähendada, et hiljem tuleb talle selle teenuse eest tasuma hakata.

Samas on pärismaakleri kasutamisel ka selgeid eeliseid. «Üürniku poole pealt vaadatuna kindlasti eelistada seetõttu, et maakler on kontrollinud selle, kas teile korteri üürile andja on tegelikult selle omanik ja selleks ka volitatud. Üürileandja poole pealt vaadatuna on läbi maakleri korterit üürile andes võimalik kontrollida ära üürniku taust,» tõi Saksing välja.

Eestis tegutseb vaid 300 kutselist maaklerit, tegelikult tegutseb sel alal aga 2000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles