Uuring: spermadoonorid on sookaaslastest tugevamad isiksused

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermapank.
Spermapank. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi spermadoonorite seas läbi viidud uuringu kohaselt ilmutavad doonorid sookaaslastest keskmiselt enam tugevaid isiksuseomadusi nagu enesekindlust ja vastutustunnet.

Briti günekoloogiaajakirjas BJOGS avaldatud uuringus võrreldi 115 aastatel 2005-2008 spermat annetanud rootslase isiksusetestide tulemusi mittedoonoritega. Doonorid saavutasid võrdlusgrupist paremaid tulemusi nii iseseisva otsustusvõime kui koostöövalmiduse kategooriates, mis teadlaste hinnangul näitab nende küpset isikut ja püsivat loomust.

«Doonorid tunduvad endale keskmisest vähem õnnetud, ebakindlad, häbelikud või väsinud,» märkis autor Gunilla Sydsjo Rootsi Linkopingi ülikoolist Reutersile.

Doonoriks saamiseks tuleb läbida test, mis elimineerib psüühiliste ja füüsiliste tervisehäiretega kandidaadida, ent isiksuseomadustele seal otseselt tähelepanu ei pöörata.

Rootsi on ainus riik maailmas, kus spermadoonorid ei jää anonüümseks: lastel on võimalik soovi korral nendega ühendust võtta. Samuti ei saa doonorid seal erinevalt enamikest riikidest tasu. Näiteks saavad Eesti doonorid Tartus Elite erakliinikus külmutamiseks kõlbuliku sperma loovutamise eest kompensatsiooni 52 eurot ühe loovutamiskorra eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles