Lugeja kiri: ärge annetage tekke loomade varjupaikadele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad loomade varjupaigas.
Koerad loomade varjupaigas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Talv on kohe tulemas ja sügisel korjatakse hulga koduta ja hooleta jäetud koeri varjupaikadesse. Varjupaigad on üleasustatud. Koerad, kes tavaliselt meil toas diivanil elavad, on sunnitud elama väljas kuudis ka kõige külmema aja üle.

Selleks, et karmi talve ja pakast taluda, peaks ka kehvema kasukaga koeral olema võimalus nii-öelda oma tuba soojaks kütta ning seda siis priskema kõhutäie ja söödalisanditega, mis tekitaksid kasuka alla polstri nagu jääkarul. 

Varjupaigad aga korjavad tekke ja muid riideesemeid, mis pannakse arvatavasti loomadele kuutidesse külje alla. Mis aga juhtub selle sooja ja pehme tekiga koerakuudis? Meie, inimesed väärtustame tekki, kui turvalist, pehmet ja mõnusat katet. Kuid koerakuudis läheb tekk esimese vihmase ilmaga märjaks ning kõik järgnevad päevad, ka karmi talve peab see vaene loom pikutama sellel niiskel või isegi märjal riidel. Üks vaene loom, kes on jäänud ilma kodusoojusest ja hellitustest, on jäetud ilma ka soojast ning kuivast pesast. Targemat sorti koer enamasti võtab sellel märjal nartsul nurgast kinni ja viskab oma pesast välja.

Need õnnetud ja koduta loomad väjaksid pigem korralikku puidust kuuti koos tuulekindla riidega ukse ees ning põrandat, mis kaetud kuiva ja pehme põhuga. Kindlasti leiduks mõni kaastundlik talunik või ühistu, kellel ei oleks kahju loomadele loovutada ja ka kohele tuua üks korralik rull põhku, millega saaks üks koerte varjupaik terve talve üle elada.

Põhku on ju aastakümneid kasutatud loomadele külje alla panekuks. Põhul on hea omadus imada niiskust nii koera kasukast kui ka käppade kuuti toodavast porist. Põhku on kerge vahetada ja juurde lisada. Koerad ise sisse- välja käimisega keeravad põhul külge ja õhk kuudis on kogu aeg kuiv. Kasutatud küljealune koos väljaheidetega on ka kerge utiliseerida.  

Ärge annetage tekke koertele küljealuseks. Iseasi kui mingi paksem tuulekindel riie kuudi ukse katteks. Annetage tekid pigem paljulapselistele või puudust kannatavatele peredele!

Varjupaiga kommentaar

Tartu koduta loomade varjupaigast öeldi toimetusele, et tekke võib ikka varjupaikadele annetada, sest neid kasutatakse siseruumides elavate kasside-koerte küljealusteks. Väljas pannakse loomadele alla põhku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles