Maakler: korteriostjad võiksid rohkem ühistute vastu huvi tunda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleri Soonsein.
Eleri Soonsein. Foto: Uus Maa

Korteriühistu tegevus elamu haldamisel ja hooldamisel on väga tähtis ning enamik ühistu tegevustest nõuab raha ja tihti ka laenuvõtmist. Kuna kõik see tähendab korteriomanikele rahalisi lisakohustusi, tasub juba enne korteri ostmist end ühistu tegevustega kurssi viia, kirjutab kinnisvarabüroo Uus Maa maakler Eleri Soonsein.

Märkimisväärne hulk korteriostjatest teeb ühistu kohta järeldused maja väljanägemise põhjal. Kui rõdupiirded on uued ja säravad, otsaseinad soojustatud ning trepikojauksed vahetatud, näitab see nende jaoks ühistu aktiivsust. On inimesi, kellele imponeerib korras trepikoda ja kõrgemates majades ka renoveeritud lift.

Paraku ei tunne ostjad tihti huvi, kas peale välise ilu ka midagi enamat on tehtud – kas vuugivahed on täidetud, katus remonditud ning küttesüsteem uuendatud. Enne ostu peaks uurima elamu kohta kõike, sest maja väärtus ja vastupidavus sõltuvad siiski kapitaalsematest töödest. Kui ühistul on laen kaelas juba maja ja koridoride iluravi tõttu, siis võib eeldada, et kapitaalsemate tööde tegemiseks võetakse uus laen ning edasised maksed pangale ja remondifondi võivad oluliselt kasvada.

Kuigi enamikus majadest on nüüdseks näiteks veetorude püstikud vahetatud ning katusedki parandatud ja seda peetakse iseenesestmõistetavaks, tasub nende tööde osas siiski järele uurida, eriti just siis, kui ostetavas korteris on plaanis teha remont. Püstikute hilisem vahetus tähendab torušahti seinte lammutamist ning läbijooksev katus rikub lihtsalt viimistlust.

Siiski ei ole just palju neid ostuhuvilisi, kes ühistu tegemiste vastu huvi tunneksid. Kuigi hea kinnisvaramaakler uurib olulisemad asjad ise järgi, tasub korteriühistu esimehega siiski ka ostjal endal ühendust võtta, et vabas vestluses saada aimu kas või ühistus olevast meelsusest maja eest hoolitsemisel. On oluline mõista, et kena välimusega maja ei tähenda tingimata veel soojapidavust ja kõiki vahetatud kommunikatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles