Botaanikaaed näitab taimeriigi maagilist poolt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagiliste taimede näituse üks kuraatoritest Krista Kaur tutvustab rosmariinitaime maagilist poolt.
Maagiliste taimede näituse üks kuraatoritest Krista Kaur tutvustab rosmariinitaime maagilist poolt. Foto: Priit Simson

Aedtill, loorber, kõrvits, rosmariin – need söögitegijale tuttavad ja tavalised taimed paneb Tallinna Botaanikaaed välja laupäeval algavale maagiliste taimede näitusele.

Näituse üks kuraatoritest Krista Kaur selgitas, et inimesed on maagilist toimet omistanud paljudele taimedele, mis on tugeva ja hea lõhnaga. Nii on üsna loogiline, et maagiliste taimede seas on ka köögist tuttavaid maitsetaimi. Rosmariini on mitmel pool maailmas peetud näiteks truuduse ja armastuse sümboliks ning sellest taimest kõnelevad ka paljud ilusad legendid. Antiikajal peeti rosmariini koguni pühaks taimeks ning selle oksi põletati viirukina religioossete tseremooniate läbiviimisel.

Teine osa maagilistest taimedest on tavainimese mõistes mürgised, arstide mõistes psühhotroopsed ja vanade nõidade-šamaanide mõistes teispoolsusega suhelda aitavad taimed. Ka sellised taimed on botaanikaaias olemas. Näiteks kasvab ühes kasvuhoones keepuu, millele kasvavad punased oad on väga-väga mürgised. Piisab ühest neljandikust väiksest oast, et inimese organism saaks surmava doosi mürki. Ometi on teada, et šamaanid on keepuu ubadest valmistanud narkootilise toimega jooki. Keepuuks nimetatakse taime seetõttu, et punastest ubadest valmistati ka kaelakeesid, mille kandmisele omistati samuti maagilist mõju.

Sarnastest taimedest näidatakse külastajatele veel peyote-kaktust ja ogaõuna. Viimase kohta on Kaur botaanikaaia kunagistelt külalistelt kuulnud ka üsna ohtlikku lugu. Aeda külastanud kaks noormeest otsustasid ogaõuna proovida, selle toime oli aga ootamatult tugev ning nad pääsesid enda sõnul üsna üle noatera. Need noored olid ka Kaurile südamele pannud, et ta botaanikaaias ekskursioone tehes inimestele ikka meelde tuletaks, et tegemist on taimega, mida ei tasu proovida. Kaur lisas omalt poolt kommentaariks, et eks kunagistel šamaanidel olid oma teadmised sellest, kui palju ja mida tarvitada võib, et see nende elu ei ohustaks.

Nii külastajate kui ka töötajate ideedest välja kasvanud maagiliste taimede näitus jääb sel aastal viimaseks näituseks Tallinna botaanikaaias. Näitus avatakse sel laupäeval ehk 19. novembril ning taimi saab uudistada 27. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles