Näiteid tavalistest, kuid siiski maagilistest taimedest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botaanikaaed tutvustab näitusega taimede maagilist poolt. Pildil kuradiküüs.
Botaanikaaed tutvustab näitusega taimede maagilist poolt. Pildil kuradiküüs. Foto: Priit Simson

Laupäeval algab Tallinna botaanikaaias maagiliste taimede näitus ja seal võib külastaja endalegi ootamatult kohata üsna tuttavaid ja igapäevaseid taimi.

Mõned näited tavalistest, kuid siiski maagilise väega taimedest allpool.

Aedtill on tuntud kaitsetaim. Seda on iidsetest aegadest kasutatud amuletina nõiduse ja pahatahtlike nõidade vastu, kaitseks deemonite ja õelate vaimude eest. Vanade uskumuste kohaselt kaitseb välisuksele riputatud tillikimbuke kodu vaenlaste ja kadedate inimeste eest. Lisaks tilli kaitsevõimele väärtustatakse teda kui raha ja hea õnne ligimeelitajat.

Angervaks on võimas maagiline vahend armuasjade korraldamisel. Värskelt on angervaksa kasutatud armuloitsudes, kuivatatult armumikstuurides. Uskumuste järgi aitab majja puistatud kuivatatud angervaks kodus ka rahu säilitada. Veel arvatakse, et angervaksavann toob õnne tööotsingul.

Kõrvitsat on austanud mitmed Põhja-Ameerika indiaanihõimud. Kõrvitsat peetakse suurepäraseks vaimsust suurendavaks toiduks. Tükike kõrvitsakoort  või kõrvitsaseemned tasuks aga taskusse või rahakott panna, et kurja peletada.

Rosmariin oli antiikajal püha taim, mida peeti truuduse ja usaldusväärsuse sümboliks. Rosmariiniokstest punuti pruudipärgi. Okstega õnnistati ka vett ja neid pandi laste hälli, uskudes nende kaitsvasse väesse. Kui noorpaari poolt maasse torgatud oksake kasvama läks, arvati see ennustavat kauakestvat kooselu ja armuõnne. Inglismaal oli levinud komme kinkida ka pulma külalistele rosmariinioksake kui armastuse ja truuduse sümbol.

Võilille on kasutatud ammustest aegadest ennustamisel, eriti kui armuasjad muret teevad. Samuti on lille kasutatud vaimude väljakutsumiseks, selgeltnägemise hõlbustamiseks ja salasoovide täitumiseks.

Allikas: Krista Kaur, Tallinna Botaanikaaed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles