Pensionifondi juht: ainult tootluse põhjal fondi valida on ekslik

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silja Saar
Silja Saar Foto: Erakogu

Eestis Sampo kaubamärgi all esindatud Danske Banki pensionifondi Danske Capital ASi juht Silja Saar sõnas, et kuigi paljude osakuomanike jaoks on peamiseks pensionifondi valikukriteeriumiks fondi ajalooline tootlus, jääb sellest valiku tegemiseks väheks.

«See on äärmiselt eksitav viis valiku tegemiseks, kui sinna juurde ei analüüsita, kuidas see ajalooliselt parim tootlus on saavutatud (nii nagu ei analüüsita, millest võis tekkida konkureerivate fondide tootluse mahajäämus) ning mis on eeldused selle edu jätkumiseks tulevikus,» toonitas Saar.

Sven Kunsing SEB-st ütles, et kõige tähtsam on teada ja hinnata kogumisperioodi pikkust ehk inimese pensionieani jäänud aega, ning rõhutas samuti riskitaluvust.

Seda, et finantsturud on oma olemuselt tsüklilised ning pensionifondide tootlusest rääkides peab alati kaasas käima hoiatus, et minevikunäitajad ei kindlusta samasugust tootlust tulevikus, tõi välja ka Swedbanki fondijuht Katrin Rahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles