Nipid, kuidas eristada päris ehteid võltsehetest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teemantsõrmus.
Teemantsõrmus. Foto: Albert Lozano / PantherMedia / Albert Lozano

Võltsehted on ringi liikunud juba mõnda aega. Hõbedat müüakse valge kulla nime all, kullaproove võltsitakse ning klaasi müüakse kalliskivide nime all, vahendab Brightside.me.

Ehteid ostes tuleb tähelepanelik olla ning seda eriti kahtlastest kohtadest ostes. Siin on mõned nõuanded, millele tähelepanu pöörata ehteid valides.

Metallid

Proovimärk

Metallide puhul on kõige lihtsam kontrollida proovi. Proovi numbrid peaksid olema lihtsasti loetavad, kui neid ei ole, siis ei ole tegemist ka ehtsa kaubaga. Proovid näitavad, kui palju sisaldab ehe mainitud metalli. Näiteks kuldsõrmus kullaprooviga 585 näitab, et sõrmus sisalgab 58,5 protsenti puhast kulda.

Kullaproovid — 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999

Hõbedaproovid — 800, 830, 875, 925, 960, 999

Plaatinaproovid — 850, 900, 950, 999

Magnet

Kallimad metallid ei tohiks magnetile reageerida, mistõttu on magneti kaasa võtmine eheteostule hea mõte.

Omadused

Hõbe ja plaatinum näevad väga sarnased välja, mistõttu on petturitel kerge asendada kallis metall odavamaga. Hõbe reedab enda aga paindlikkuse ja tumeda varjundiga – plaatinal selliseid omadusi pole.

Teiste vahendite või ainetega tuvastamine

Kriit

Hõbeda ehtsust saab kontrollida kriidiga pinda hõõrudes. Kui koht hakkab tumedamaks minema, on tegemist päris hõbedaga.

Jood

Kulda joodiga hõõrudes ei tohiks jälge jääda. Kui jälg jääb, on tegemist võltsinguga.

Äädikas

Võlts kuldehted muutuvad äädikaga kokkupuutel kiiresti tumedaks. Kuldsõrmuse ehtsust saab kontrollida sõrmuse viieks minutiks äädikaga täidetud klaasi jättes. Kui sõrmus muutub tumedaks, on tegemist võltsinguga.

Kalliskivid

Teemant

Päris teemandile ei teki peale hingates udu, sest kivil on kõrge soojusjuhitavus.

Smaragd

Smaragdi ehtsust saab kontrollida mikroskoobi all kivi struktuuri jälgides: tõeline smaragd ei sisalda torukujulisi või spiraalseid mustreid.

Pärlid

Ehtsad pärlid on üsna kallid, mistõttu tuleks odavamate pärlite ehtsuses alati kahelda. Kontrollimiseks tuleks hammustada pärlit. Kui pärl hamba all kriuksub nagu liiv, siis on tegemist päris pärliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles