Lainetus kütuseturul: Taxify tankla tiris hinnad alla ka mujal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taxify tankla Tallinnas
Taxify tankla Tallinnas Foto: Taxify

Alexela juhatuse liikme Alan Vahti sõnul on pärast nn Taxify soodustankla avamist kõik teisedki tanklaketid hindu langetanud.

Tehnoloogiafirma, taksoteenuse pakkuja Taxify teatas neljapäeval, et avab Tallinnas Töökoja tänaval soodsaima kütusega tankla, mille eesmärk on tagada parima hinnaga kütusetarne Taxify juhtidele, kuid soodsamat kütust – bensiin 1,31 eurot ja diisel 1,25 eurot liiter – saavad nädala lõpuni ka tavakliendid.

«Oleme tänase [neljapäevase – BNS] päeva jooksul näinud, et see hind on levinud kõikidesse Tallinna tanklatesse. Nii on meil ja meie konkurentidel, välja arvatud Olerex, kes on jäänud kangelaslikult hommikuse hinna juurde, mis oli 1,374 eurot liitri bensiini eest,» ütles Vaht BNSile. Seega oli Olerexil neljapäeval bensiinihind 7,5 senti ja diislihind 9,5 senti kõrgem kui konkurentidel.

Vahti sõnul pole Taxifyl kütuse müümiseks luba ning tankla teisiti markeerimine ei muuda fakti, et tegemist on Olerexi tanklaga. «Kütuse hinda mõjutab maailmaturu hind, dollari ja euro vaheline kurss ja konkurents. Selle juurde toodud mõte, et tankla Taxify värvidesse panemisega konkurents elimineeritakse, see on kõige arusaamatum sellest sümbioosist,» ütles Vaht.

Realo: Taxify ei saa odavamat kütust pakkuda

Circle K peadirektori Kai Realo sõnul paistab Taxify teade oma tankla avamisest osav turundusnüke, kuna tanklat omab ja opereerib ehk kütust müüb seal Olerex, mistõttu ei saa kütus olla odavam kui mujal.

«Vabas turumajanduses ei saa konkurente välja lülitada, sest nad on olemas ja reageerivad samal turul tegutsevale konkureerivale ettevõttele igal juhul, sõltumata selle suurusest, asukohast või kaubamärgist. Kütuse hind sõltub alati üleilmsest toote hinnast, riiklikest maksudest ja kohapealsest konkurentsist,» lausus Realo eile Äripäevale.

Taxify teatas neljapäeva õhtul, et on bensiinikütuse postihinda langetanud 1,29 eurole liitri eest ning diislikütuse hinda 1,23 eurole liitrilt. Augustis vähemalt kümme sõitu teinud Taxify juhid saavad sellest tankida veel 5 senti madalama kütuseliitri hinnaga.

Transpordivahendaja Taxify ja kütusefirma Olerex avasid neljapäeva hommikul Tallinnas Filtri tee lähistel peaasjalikult Taxify autojuhtidele mõeldud automaattankla, kus on ettevõtete teatel linna soodsaim kütusehind.

«Täiskohaga Taxify juht kulutab nädalas kütusele keskmiselt 136 eurot, mis on märkimisväärne kulu. Kütusehinnad on püsivalt tõusnud. Meie huvi on teha juhtidele parimaid pakkumisi. Nii otsustasime ujuda vastuvoolu ja mitte opereerida senise kütuseturu loogika järgi,» ütles Taxify autopargi haldur Heigo Protten pressiteate vahendusel.

Olerexi müügidirektori Marko Lavingu sõnul dikteerivad Eestis kütusehinda peamiselt kolm tegurit: kütusehind maailmaturul, dollari ja euro kursivahe ning konkurents.

Taxify on otsustanud tema sõnul ühe teguri ehk konkurentsi eemaldada ning reguleerida hinda vastavalt turu vajadusele ja sisseostu hinnale. «Nii Taxify juhi kui hinnatundliku kliendi jaoks on see suur võit,» rääkis Laving.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles