Liikle nii nagu Sa tahaks, et Su lapsed liikleks

ERGO
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ERGO Kindlustus

Seaduslikult võivad autoga liiklusest osa võtta ainult juhiluba omavad inimesed. Iga juhiõiguse omanik teab, kui pikk ja piinarikas võib olla protsess alustades esmaabikursusest ja lõpetades hirmuga sõidueksamil põruda. Kuidagi peavad liikluseeskirjad selgeks saama. Vahel on tunne, et jalakäijatel peaks samuti olema kirjalik luba liigelda, sest mõnele on ikka ja jälle on vaja meelde tuletada, kuidas käituda liikluses nii, et kellegi elusid ohtu ei seaks.

Punane foor ei kutsu Sind nagu härga

Punane - peatu, roheline - mine! Nii lihtne ja loogiline, aga ikka ja jälle jookseb keegi punase fooriga üle. Loomulikult on inimestel kiire, sest ega sõbranna teisel pool teed ei oota ja bussijuht veel vähem. Järgmine kord, kui lubamatul ajal üle tee tõttad, siis mõtle nendele momentidele, kui Sa ikka ja jälle elus endale kordad küsimust "Miks ma nii pidin tegema?" Kui mõtlematu käitumise tõttu õnnetusse satud, siis jääd seda endalt igavesti küsima.

Võiks ju arvata, et lapsed on põhilised huligaanid valel ajal või vales kohas teed ületama, aga tegelikult juhivad selles võistluses pika edumaaga täisealised. Ema võib kodus pojale igal õhtul õpetada, millal võib ülekäigurajale astuda, aga kui seitse võõrast näitavad ristmikul teistmoodi eeskuju, kaovad ema õpetused kiirelt peast. Ma tean, et foori taga on igav ja vihmaga on eriti külm oodata, aga näita eeskuju ja oota rohelist!

Jäta telefon taskusse

Kui foori taga ootamine venib, siis võid näiteks üle lugeda, mitu inimest samal ajal telefonis istub. Tänaval kõndimine on nagu Super Mario mäng, kus peab põiklema inimeste vahel, kelle tähelepanu on suunatud ekraanile. Ma olen näinud isegi inimesi sülearvutiga tänaval jalutamas. Tõsta käsi, kui Sa oled kogemata kokku põrganud kellegagi, kes ei saa aru, kus ja kes ta on, kuna ilmselgelt on Candy Crush’i mängimine prioriteet. Nüüd tõsta käsi, kui Sa oled ise peaaegu kogemata sõiduteele astunud, kuna sõber jagas Facebookis põnevat uudist.

Sama kehtib ka muusika kuulamisega. Kes siis ei tahaks, et elu saadaks taustamuusika nagu filmis, aga kui Su selja tagant tuleb jalgrattur ja Sa talle ette astud, siis ilmselt oled Sina pihtas ja põhjas. Isegi kui Sa ei suuda loobuda muusika kuulamisest, keera vähemalt nivood maha, et ümbritsevaid helisid tähele suudaksid panna.

Juhtub ka eeskujulikul liiklejal

See oleks võrratu, kui edaspidi väljastataks jalakäijate lubasid tõestamaks, et Sa pole iseendale ja teistele ohuks. Paratamatult juhtub liikluses iga päev mõni õnnetus, mõni hullem kui teine. Tänavune aasta on eelmisele juba pika puuga ära teinud, mistõttu ole tark liikleja. Kahjuks ei saa iga õnnetust siiski vältida ja isegi kui Sa ise oled tähelepanelik, ei pruugi teised seda olla. Kindlustunde säilitamiseks tee endale ka ERGO elu- ja õnnetusjuhtumi kindlustus, mis tagab kiirema paranemise ja rahalise toe taastumise ajal.

Tutvu tingimustega ning vajadusel pea nõu ERGO spetsialistiga.

Copy
Tagasi üles