Vee reklaamlauset ei kummutatud alusetult

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pudelivee reklaamides ei tohi Euroopa Komisjoni otsusel enam kasutada väidet, et vee joomine alandab vedelikukaotuse riski.
Pudelivee reklaamides ei tohi Euroopa Komisjoni otsusel enam kasutada väidet, et vee joomine alandab vedelikukaotuse riski. Foto: Raigo Pajula

Läinud nädalal kummutas Euroopa Komisjon pudelivett reklaamiva väite, mille järgi aitab vee joomine vähendada vedelikukaotuse riski. Kuigi niisugune otsus näib absurdne, on sel siiski alust.

Mitmete välismeedias ilmunud artiklite järgi tegi Euroopa Komisjon end nimetatud reklaamlauset keelates naerualuseks. Ometi on otsus asjatundjate hinnangul igati mõistlik.

Briti teadur ja teaduskirjanik Martin Robbins märkis, et otsus ei tembelda vett ebatervislikuks joogiks, vaid hoiab ära pudelivee tootjate liialdatud väited oma toodangu kohta.

Euroopa Komisjoni otsus ongi üks osa projektist keelata toidu- ja joogitootjatel oma toodete reklaamimine alusetute terviseväidetega. Kui ei ole kindlat teaduslikku tõestust, et juust või hapupiimajook tõepoolest alandab vererõhku või muudab soodsalt soolestiku mikrofloorat, ei tohi sellistele mõjudele viidata ka reklaamides.

Komisjon kogus kokku terviseväited, mida tootjad kasutavad või soovivad kasutada, ning andis need hindamiseks Euroopa toiduohutusametile. Praeguseks on selge, et enamik neist väidetest ei pea vett.

Euroopa toiduohutusametiga koostööd tegevate teadlaste hinnang pudelivee tarbimise reklaamile on loogiline ka meditsiinitaustaga inimestele. Seda on välispressis kinnitanud toitumisteadlane professor Brian Ratcliffe ning sama meelt on ka Tallinnas tegutsev perearst Eero Merilind.

«EL ütleb, et pudelivesi ei vähenda vedelikukaotuse riski ning see on õige,» kommenteeris Ratcliffe teemat The Telegraphile. «Tootjate eesmärgiks on anda mõista, justkui oleks pudelivees midagi erilist, see pole aga põhjendatud väide.»

Merilind ütles samuti, et pigem kõlab selline väide eksitavana. Dehüdratatsiooni puhul vajab inimese keha ka soolasid, mida tavaline vesi ei sisalda.

Tavalise vee joomine võib vedelikukaotusele isegi kaasa aidata, sest inimese organism kaotab seeläbi veelgi enam vajalikke soolasid.

«Kui on tegemist vedelikukaotusega, siis seda tuleb ravida adekvaatselt, selleks ei sobi isegi suukaudsed isotoonilised joogid, vaid tõsise dehüdratatsiooni korral on vaja veeni tilgutatavaid meditsiinilisi lahuseid,» märkis Merilind.

Veel lisas arst, et tema arvates on terviseväidete paikapidavuse hindamine igati tänuväärt töö. Kurioosse näitena tõi Merilind välja kanamunad, mida reklaamiti kolesterooli­alandajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles