Globaalne võileivakett ei saa Eestis kuidagi kahjumist välja

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Subway kiirtoiduketi esimene pood Tallinnas Estonia puiesteel.
Subway kiirtoiduketi esimene pood Tallinnas Estonia puiesteel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Üleilmse võileivapoodide keti Subway Eesti frantsiisipartner teenib siinmail juba mitmendat aastat järjest kahjumit, mis on paisanud ettevõtte omakapitali veerand miljoniga miinusesse.

Kui vaadata Subway frantsiisilepingu alusel tegutseva Footlong OÜ tegemistele otsa majandusaasta aruannete kaudu, siis midagi roosilist ei paista. 2015. aasta kahjum oli 53 000 eurot, 2016. aasta kahjum 21 000 eurot ja mullu 81 000 eurot.

Ettevõtte omakapital on 237 000 euroga miinuses, mis ei vasta äriseadustiku nõuetele. See tähendab, et omanikel tuleb raha ettevõttesse juurde panna, äri sootuks kinni panna või siis kahjum tulevaste aastate kasumi pealt katta. Viimasele firma juhtkond ka loodab.

Juhtkond eesotsas Henry Oro ja Ats Raiglaga kirjutasid majandusaasta aruandes, et kasumisse jõudmise nimel on kõvasti tööd tehtud ja investeeringud peaksid kajastuma juba käesoleva ja järgnevate aastate majandustulemustes.

Samuti varjutas majandustulemusi meeste sõnul 2017. aasta suvel ette võetud kolimisprotsess, mis tõi kaasa investeeringute mahakandmised, leppetrahvid ja täiendavad investeeringud uue võileivapoe väljaehituseks. Lisaks häiris äri ka osaline müügitegevuse seisak kolimis- ja väljaehitusperioodil.

Sel aastal loodab Subway parandada ja efektiivsemaks muuta ka toodete tarneahelaid ja logistikateenust. «Samuti tegeletakse jooksvalt parema tootesortimendi ja reklaamitegevuse arendamisega, mis on eelduseks müügitulu kasvule. Ettevõte eesmärk on 2018. aastal müügitulu kasvatada ja suurendada ärikasumit. Lisaks on eesmärgiks vähendada võimalusel ka eelnevatel aastatel investeeringute tarvis võetud investorite laene ühe võimalusena ka laenude refinantseerimise toel,» märkis juhatus.

Esimene Eesti Subway võileivapood avati 2013. aasta märtsis Tallinna kesklinnas aadressil Estonia pst 7. Sellele järgnesid poed Peetri Selveri keskuses ja Järve keskuses. Neljas võileivapood avati 2015. aasta Pärnus. Kokku on Subway poode Eestis 15.

Esimene Subway pood avati USA Connecticuti osariigis Bridgeportis 1965. aasta augustis. Praegu on ettevõtte üks maailma suurim võileivarestoranide kett, millel on 112 maailma riigis umbes 45 000 poodi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles