Perede kindlustunne vähenes oluliselt neljandat kuud järjest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti konjunktuuriinstituudi (EKI) novembrikuu tarbijabaromeetri küsitlus näitas, et perede kindlustunne on võrreldes oktoobriga oluliselt langenud ja vastav indikaator näitab nüüd miinus 18.


November oli neljas järjestikune kuu kui kindlustunne vähenes. Oktoobris oli sama näitaja miinus 11 ning pikaajaline keskmine miinus kümme.

Neljast indikaatori komponendist on kõige kiiremini halvenenud ootused riigi majandusolukorrale 12 kuu pärast: augustis olid selle küsimuse saldo veel optimistlik +7, septembris -1, oktoobris -9 ja nüüd -17. Murepilved Euroopa majanduse kohal tekitavad tarbijates hirmu ka Eesti majanduse väljavaadete osas.

Halvenes ka hinnang tööturu väljavaadetele järgneva 12 kuu jooksul (saldo oktoobris 4, novembris 19 ja pikaajaline keskmine 16) ja tarbijate hinnangul hakkab töötus jälle kasvama.

Novembris suutis 39 protsenti peredest säästa, 48 protsenti teenis nii palju kui kulutas ja 12 protsenti kas kulutas varasemaid sääste või elas võlgu.

Tarbijate kindlustunde indikaator koondab tarbijate prognoosi järgnevaks 12 kuuks riigi majandusolukorrale, oma pere majandusolukorrale, tööturule ja säästudele. Täpsemat tabelit saad vaadata EKI kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles