Enam kui pool tuhat põhikooli noort saab oktoobris töövarjuks minna

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövarjuks olemine annab õpilasele aimu potensiaalse tulevase töö eripäradest.
Töövarjuks olemine annab õpilasele aimu potensiaalse tulevase töö eripäradest. Foto: matej kastelic / PantherMedia / matej kastelic

Tallinna ja Harjumaa põhikooli noortel on kuni 30. septembrini võimalik kandideerida töövarjuks Põhja-Eesti Rajaleidja keskuse korraldatavale töövarjupäevale. Mullu esimest korda toimunud töövarjupäev pakub tänavu varjutamiskogemust enam kui 500 noorele 262 erialal.

Rajaleidja keskuse töövarjupäev «Hüppa üle oma varju» toimub 24. oktoobril ning selle eesmärk on anda põhikooli noortele võimalus näha ja kogeda reaalset töömaailma ning seda, kuidas koolis õpitavad teadmised tööle asudes rakendust leiavad. Kuna põhikooli lõpuklassis tuleb noortel langetada esimesed olulisemad karjäärivalikud edasiõppimise otsuste näol, siis töövarjupäev aitabki õpilastel paremini aru saada, kas huvipakkuv eriala vastab ootustele või leiavad hoopiski kinnitust kahtlused – mõlemal juhul lihtsustab kogemus oma sihi seadmist ja valikute langetamist.

Kui mullu oli noortel valida enam kui 160 erineva ameti seast, siis tänu tööandjate ja ametiesindajate suurele huvile on sel aastal pakkumises kokku 262 erinevat ametipositsiooni. Kokku on töövarjukohti ligi 530 noorele. «Sel aastal on tõesti osalemas rohkem ettevõtteid ja erinevaid ametipositsioone kui eelmisel. Ühiskonnas on palju ameteid, mida esiotsa ei teata ja paraku ka valita, sest need on vähetuntud. Ometigi on need võimalikud valikud tulevikus. Töövarjupäev võimaldabki tööandjatel neid erialasid tutvustada, noortel aga nendega tutvuda ning oma silmaringi ja valikuvõimalusi laiendada,» räägib Põhja-Eesti Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja Marja-Liisa Vaiksalu.

Töövarjuks kandideerimine on avatud 30. septembrini ja selleks on vajalik kirjutada motivatsioonikiri ja täita ankeet, kus võimalik märkida kaks ametikoha eelistust. Töövarjupäeva ürituse all Facebookis jagavad karjäärinõustajad ka näpunäiteid edukaks kandideerimiseks, tutvustavad eri ameteid ning tööandjaid, kes töövarju võtavad jpm.

Vaiksalu selgitab, et ainuüksi kandideerimisprotsess annab väga hea võimaluse arendamaks nn ülekantavaid oskusi, mida läheb ka tööelus enim vaja, nt suhtlemis-, eneseväljendus- ja läbirääkimisoskus, ajaplaneerimine, kokkulepete sõlmimine ning neist kinnipidamine jpm. «Seepärast soovitan kõigil 7.–9. klassi noortel võimalusest kinni haarata, tegutseda ja kandideerida. Ainult nii õpid sa iseend kõige paremini tundma ja edasised otsused saavad olema lihtsamad. Ole julge ja tee esimene samm kellegi  töövarjuna!» julgustab ta noori tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles