Mis on alkoholi nõiaring ja kuidas sellest välja murda?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: istockphoto.com

Mured tunduvad alkoholi juues väiksemad, lahendused lihtsamad ja meel kergem. Kuid mis saab homme, kui ärkad halva enesetundega, hilined tööle või ei suuda sinna üldse minna? Selgub, et kogu eilne jama on endiselt alles ja kasvanud veelgi suuremaks. Nüüd on juba vaja suuremaid muresid alkoholiga «lahendada». See ongi alkoholi nõiaring.

Alkohol mõjutab ajukeemiat nii, et tekib ärevus ja depressioon. Samuti soodustab joomine olukorda, kus sa ei lahenda oma pärisprobleeme, vaid lükkad nendega tegelemist aina edasi. Aja jooksul selline lahendamata probleemide hulk kasvab nagu lumepall. Et alkohol tekitab füüsilist sõltuvust, siis on heaolutunde kätte saamiseks või mõnel juhul normaalse olukorra säilitamiseks vaja juua järjest rohkem. Kui inimene alkoholi ei saa, on ta pinges, ärritub kergesti, tema tuju on vilets. Kogu elu keerleb lõpuks alkoholi joomise või sellest mõtlemise ümber.

Kuidas sellest puntrast välja saada?

Esmalt pead sa ise seda väga tahtma ja teiseks peab sul jätkuma meelekindlust öelda otsustavalt «ei» alkoholiga ahvatlejatele. Su kaaslased võivad olla alkoholi pakkumisel lausa hämmastavalt järjekindlad ning teha koguni sarkastilisi märkusi sinu keeldumise kohta. «Mis sul viga on? Kas oled haige?,» neid küsimusi on ilmselt kuulnud igaüks, kes on otsustanud alkoholile «ei» öelda.

On mitu taktikat, mismoodi sellistest pakkumistest ära öelda:

  • Keeldu joomisest otsustavalt ja kindlal häälel. Ütle «tänan, ma ei soovi» ja vaata pakkujale samal ajal silma. Kui tahad, võid lisada ka mõne põhjuse. Näiteks: «mulle ei maitse alkohol», «vein teeb mind uniseks» või «ma olen roolis».  
  • Kui pealekäimine jätkub, tule välja mõne ettekäände või hädavalega. Näiteks: «mul on homme võistlused», «mul on tabletikuur pooleli», «vedasin kihla, et ei joo», «olen alkohoolik ja püüan sõltuvusest vabaneda».
  • Osta endale alkoholivaba jook. Keegi ei tülita sind, kui sul juba on klaas käes!
  • Võta pakutav klaas vastu, kuid ära joo. Nii ei saa sulle ka jooki juurde lisada.
  • Otsi muud tegevust – mine näiteks tantsima, tee külalistest pilti jne. Näita, et sul on palju tegemist ja joomiseks pole üldse aega.
  • Ütle, et osaled «Septembris ei joo» kampaanias ning sul läheb väga hästi ja jooki pole mõtet pakkuda.
  • Kõige tähtsam!!! Ole oma otsuses kindel, ära mõtle peo käigus ümber! Ära lase ennast ära rääkida! Kehtesta ennast, kasutades sõna «ei» ja kindlat kõneviisi. Kui vaja, korda keeldumist.

Liitu algatusega «Septembris ei joo!» ning proovi kaine elu mõnusid!

Kampaaniat  rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste «Kainem ja tervem Eesti» raames.

Copy
Tagasi üles