Talvel tasub toas kasvatada vähemnõudlikke maitsetaimi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsetaimena võib potis kasvatada ka tilli. Till on tugev taim. Värsked lehed oleks soovitav lõigata ära juba enne õitseaega. Seemned korja ära kui need on pruunid ja kuivad.
Maitsetaimena võib potis kasvatada ka tilli. Till on tugev taim. Värsked lehed oleks soovitav lõigata ära juba enne õitseaega. Seemned korja ära kui need on pruunid ja kuivad. Foto: Hansaplant

Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Annela Nõmmik soovitas talvisel ajal kasvatada kodus aknalaual maitsetaimi, mis kasvavad oma aias, ent mis talve väljas vastu ei pea või siis külvata potti taimed, mis on pimedale ajale kõige sobilikumad.


Nõmmiku sõnul ei kannata aias külma talve näiteks rosmariin, pune, aed-liivatee, petersell, sidrunhein ja piparmünt. Need võiks panna suuremasse potti, otsida toas kõige valgem koht – selleks sobivad ideaalselt lõuna-, lääne- või idapoolsed aknad, rääkis aednik Vikerraadio saates «Huvitaja».

Samas hoiatas Nõmmik, et kevade saabudes võivad lõunapoolsed aknad olla liiga terava päikesevalgusega ning taimed võivad seal saada päikesepõletuse – siis on lääne- ja idapoolsed aknad paremad.

Teine variant on külvata taim potti. Külvamiseks sobib pimedal ajal kõige paremini till, basiilik ja salatkress. Teiste puhul soovitas aednik jätta külvid varakevadesse, veebruari lõppu.

Kolmas väga lihtne variant istutada toidupoest ostetud potiga maitsetaim ümber suuremasse potti: «Ärge võtkegi seda sealt väiksemast potist välja, sest praegu ei ole kõige parem aeg ümberistutamiseks, pange sama väikse potiga suuremasse potti, muld ümber ja ta kestab tunduvalt kauem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles