11 küsimust, mis tuleks endalt enne 30. eluaastat küsida

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorelt paika seatud väärtused ja eesmärgid aitavad ka tulevikus paremini hakkama saada.
Noorelt paika seatud väärtused ja eesmärgid aitavad ka tulevikus paremini hakkama saada. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Kahekümnendad on aeg, mil end arendada, otsida ja ka eksida. Quora on järjestanud kümme küsimust, mida peaks iga noor endalt küsima enne 30- aastaseks saamist.

Kui ma sureksin homme, siis kas ma oleksin rahul oma elatud eluga?

Sel eluperioodil usud sa, et kogu sinu elu on alles ees. Loodetavasti on sul õigus. Siiski ei tohiks see olla põhjus, miks sa ei võiks juba praegu kogeda isiklikke saavutusi. Tee vajalikud muudatused oma elus juba täna.

Üks Quora kasutajatest kirjutas: «Kui sa pole rahul oma eluga nii, nagu see täna on, siis tuleks sul mõelda mõned asjad ümber. Elus pole miski kindel, seega kuigi pikaajaliste eesmärkide seadmine on oluline ja vajalik, tuleb ka osata hetke nautida.»

Mis on minu ainulaadne väärtus?

Üks kasutaja kirjutab: «See on uhkeim viis, et küsida, mida ainult sina oskad teha. Äris räägitakse palju väärtuse loomisest. Kui sa ei oska sellele vastata, siis võib sind aidata küsimus, kas on midagi, mis on minu jaoks lihtne, kuid valmistab teistele raskusi.»

Kui tunned end väärtuslikuna ja oled leidnud oma ande, on sul võimalik hakata töötama selle kallal ning saavutada eksperditase. A.J.Agwarl kirjutab Inc. veebilehel: «Telli omale kolm kuni neli ajalehte või ajakirja, mis puudutavad sinu lemmikteemasid ning loe neid iga päev. Jaga sind huvitavaid artikleid oma sotsiaalmeedia kanalites ja hakka neil teemadel blogi pidama. Aja jooksul õpid sa ise selles valdkonnast rohkem ning teised hakkavad sind tunnustama eksperdina.

Kes inspireerib mind kõige enam?

Antud küsimus pärineb algselt ajakirjast Relevant: «Mõtle ühe inimese peale, keda sa imetled. Kes ta on? Mis on temas või tema karakteris sellist, mis sind tema poole tõmbab? Kirjuta üles need sõnad, mis sul pähe tulevad. Inimene, keda sa imetled, annab sulle tihti aimu inimesest, kelleks sa ise saada soovid.»

Miks ma tõusen voodist üles igal hommikul?

Üks Quora kasutaja kirjutas selle ning küsis endalt, miks ta seda teeb. Sellele küsimusele ei pruugi olla lihtsat vastust, kuid alati on põhjus. Mida varem sa teed kindlaks põhjuse, seda varem oskad oma energiat eesmärkideni jõudmiseks suunata.

Kui palju ma täna õppisin?

«Kui sa oled kahekümnendates, siis peaksid õppima väga palju,» kirjutab Raja Reddy Poreddy. «Õpi iga päev. Pea päevikut asjadest, mida sa õppinud oled.»

Päeviku pidamise komme on hea kaasa võtta ka järgnevatesse eluaastatesse. Sinu eesmärk peaks olema iga päev millegi uue õppimine nii, et sinu maailmapilt muutuks pidevalt.

Keda ma armastan ja kas ma olen seda talle/neile hiljuti öelnud või välja näidanud?

PandaWhale’i kaaslooja Adam Rifkin soovitab seda endalt küsida. Ära eelda, et su sõbrad ja perekond teavad, mida sa tunned – anna neile oma tunnetest teada. Harvardis tehtud uuring tegi selgeks, et lähedased suhted mängivad olulist rolli õnneliku ja pika elu elamisel.

Kuidas ma defineerin edu?

«See üks küsimus muutis minu elu palju paremaks,» kirjutas üks Quora kasutaja. «Me võime kõik edu defineerida raha, võimu või kuulsusena, aga see ei ole tegelikult ainult see. Edu võib tähendada ka rahulolu või kasvamist keskkonnas, mis sind arendab. Sa pead defineerima, mida tähendab sinu jaoks edu.»

Kus ma olen viie aasta pärast, kui ma jätkan oma praegust tegevust?

Kontrastiks tavapärasele «kus ma tahaksin olla viie aasta pärast» tasub mõelda ka realistlikult. «Paljud arvavad, et asjad lähevad paremaks. Need ei lähe paremaks, kui sa ei tee midagi, et neid muuta. Kui sa oled rahul oma eluga praegu, siis on hästi. Jätka seda, mida sa teed. Kui sa ei ole rahul, siis muuda seda, millega sa rahul ei ole. Sina oled see, kes enda elu juhib,» kirjutas üks kasutajatest.

Kas viieaastane mina oleks uhke praeguse minu üle?

See küsimus on kaval viis kontrollida, kas sa oled jäänud oma põhiväärtustele truuks. «Vaata seda nii: väiksena ei kartnud sa unistada suurelt. Sa ei piiritlenud end asjadega, mis pole reaalsed või saavutatavad. Miks sa seda nüüd teed?» kirjutas üks kasutajatest.

Samasuguse mõtte ütles Gretchen Rubin Business Insiderile: «Enne kui sa vahetad oma töökohta või karjääri, tuleta meelde, mida sulle meeldis lapsena teha.»

Kujutle, et oled 10 aasta pärast väga kuulus inimene. Mis sa arvad, mille poolest sa kuulus oled?

Asparah Achar kirjutab, et olenemata sellest, kas su vastus on «ma olen kuulus kirjanik» või «ma olen artist», annab see sulle mingisuguse selguse sellest, mille poole sa võiksid pürgida.

Mis hoiab mind tagasi?

«Mis on peamine asi, mis hoiab sind tagasi edasi liikumast ja kes saaks sind aidata sellest välja tulla?» kirjutab üks kasutajatest. Võib-olla on see üldine kartus eksida; võib-olla on see midagi konkreetsemat. Mis iganes see ka ei oleks, selle väljaselgitamine aitab sul sellest ka lahti saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles