Kes vastutab, kui puu kukub naabri auto peale? (1)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadriorus kukkus puu autole, kaks inimest ääsesid napilt
Kadriorus kukkus puu autole, kaks inimest ääsesid napilt Foto: Tairo Lutter

Eesti kolme kindlustusseltsi juristid nõustuvad, et kui kui puu kukub naabri krundile ja kahjustab seal asuvat vara, näiteks autot või aeda, vastutab tekitatud kahju eest üldjuhul krundi omanik, kelle territooriumil puu kasvas.

If kindlustuse turunduse projektijuht Kaido Kukk ütles, et kukkunud puu eest vastutab kinnistu omanik, kes peab tekkinud kahjud korvama. «Kui omanik on eraisik ja tal on kodukindlustuse juurde ostetud ka kinnisvaraomaniku vastutuskindlustus, siis hüvitab kahjud kindlustus,» ütles ta.

Salva kindlustuse vastutuskindlustuse osakonna juhataja Vallo Kooli tõdes, et alati siiski ei saa eeldada, et puu omanik on see, kes igal juhul hüvitamiskohustust omab. «Kui puu kukkumise põhjuseks on ekstreemsed ilmastikuolud või olustik, mida võiks käsitleda force majeur’ina, on puu omanik sama kannatanu nagu kannatada saanud naaber või mis tahes teine kannatada saanud isik,» ütles Kooli.

Kooli sõnul sõltub hüvitamiskohustus suures osas sellest, kas puu omanik on varem lasknud puu seisukorda kontrollida, kas on esitatud kohalikule omavalitsusele raieloa taotlus või kas kannatada saanud isik on käitunud mõistlikult, parkides oma sõiduki sellistes ilmastikutingimustes ohtliku puu vahetusse lähedusse. 

AS Inges Kindlustuse jurist Elar Tamme sõnul võib krundi omanik, millel puu kasvas teatud juhtudel tõendada süü puudumist ning seeläbi vabaneda vastutusest. «Näiteks kui arborist oli puu hiljuti üle kontrollinud, puud piiranud ning ühtegi puudust (haigust, ümberkukkumise ohtu, vms) puul ei tuvastanud; või kui krundi omanik tahtis ise selle puu maha võtta, aga kohalik omavalitsus ei andnud selleks vastavat luba (sellisel juhul võib teoreetiliselt vastutada kohalik omavalitsus, kes keeldus puu mahavõtmist lubamast),» ütles ta. 

Teatud juhtudel võib puu mahalangemine toimuda ka vääramatu jõu tingimustes, millisel juhul ei olegi võimalik kedagi vastutusele võtta. Praktikas üldjuhul krundi omaniku poolt vääramatule jõule tuginemine ei osutu edukaks. 

Kui mõni puu kukub maha ja kahjustab aeda või muud vara, siis on soovitatav pöörduda nõudega maa omaniku poole, kelle krundil see puu kasvas, ütlesid kindlustusseltside esindajad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles