Kui palju jõuab lubatud 540-eurosest alampalgast tegelikult inimese taskusse? (5)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott. Pilt on illustratiivne.
Rahakott. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Tänahommikuses «Terevisooni» saates eksis ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson saatejuhi küsimusele vastates, et 2019. aastaks kokku lepitud 540-eurosest alampalgast võiks töötajani jõuda umbes 535 eurot.

Arvutused näitavad, et kogumispensioniga liitunud töötegija saab netopalgana kätte 516 eurot ja 45 senti. Kogumispensioni süsteemiga mitteliitunud töötaja netopalk moodustab 525 eurot ja 9 senti kuus. Töötasu alammäära 40-eurosest tõusust jõuab siiski töötajani enamik, täpsemalt tõuseb netopalk 34 eurot kuus, teatas ametiühingute keskliit.

Alampalga saaja töötuskindlustusmakseks kujuneb järgmisel aastal 8,64 eurot, tulumaksuks 4,11 ja kogumispensioni makseks 10,80.

Peterson tunnistas, et kuigi eksimus ei olnud tahtlik, on sellise optimistliku valeinfo levitamine rahvusringhäälingu eetris kahetsusväärne ja vajab vabanduste kõrval ka kohest korrigeerimist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles